Întâlnirea tinerilor ortodocşi din Europa, la Cluj-Napoca

Mii de tineri ortodocşi din întreaga Europă se vor întâlni anul acesta la Cluj-Napoca sub genericul „împreună pentru viitorul Europei”. Întrunirea va fi organizată de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului la începutul lunii septembrie şi este înscrisă în calendarul manifestărilor pe care municipiul le va găzdui, în contextul în care Cluj-Napoca este în 2015 Capitală europeană a tineretului.

La acest eveniment, în premieră pentru întreaga lume ortodoxă, sunt aşteptaţi peste 5 mii de tineri din ţară, dar şi din ţări precum Republica Moldova, Rusia, Grecia, Ucraina, Bulgaria, Serbia, Polonia, Cehia şi Slovacia, Finlanda, Georgia, Albania şi Cipru, Siria şi Palestina, a declarat consilierul cultural al Arhiepiscopiei Clujului, Pr. Bogdan Ivanov. Pe parcursul a 4 zile, cât va dura întâlnirea, vor fi organizate conferinţe şi dialoguri cu tinerii, la care au fost invitaţi părintele Rafael Noica şi arhim. Zaharia Zaharou, workshop-uri tematice stradale, dar şi concerte de muzică uşoară, folk şi populară. Nu vor lipsi din program rugăciunile de dimineaţă ce vor avea loc la Catedrala mitropolitană, sesiuni de prezentare a tradiţiilor specifice ale fiecărei ţări ortodoxe participante, o paradă a costumelor populare şi concursuri şi activităţi interactive, a adăugat pr. consilier Bogdan Ivanov .

Manifestarea va culmina duminică, 6 septembrie, cu o liturghie solemnă ce va avea loc dimineaţa pe platoul din faţa Catedralei mitropolitane şi cu o procesiune ce va fi organizată duminică seara prin centrul Clujului. Totul se va încheia cu rugăciunea de seară de la Catedrală şi concertul de bun rămas, susţinut de artistul de origine greacă Yanni, în Piaţa Unirii.

„Întrucât municipiul Cluj-Napoca va fi în anul 2015 Capitala europeană a tineretului ne propunem şi noi ca Arhiepiscopia Clujului să participe la acest proiect cu un eveniment important pe care l-am înscris în calendarul principalelor manifestări. În spiritul preocupărilor noastre misionar-pastorale pentru educaţia şi viitorul tinerilor dorim să organizăm la Cluj-Napoca, în perioada 4-7 septembrie 2015, Întâlnirea tinerilor ortodocşi din Europa, un eveniment în premieră pentru întreaga lume ortodoxă, care are astfel oportunitatea de a-şi afirma deschiderea ei universală şi ecumenică. Pentru a sublinia şi mai mult dimensiunea europeană a acestei întâlniri, tema propusă va fi «Tinerii ortodocşi împreună pentru viitorul Europei», având convingerea că acest eveniment şi implicit Clujului poate fi dătător de ton, nu doar în Biserica noastră, ci în întreaga lume ortodoxă europeană. De aceea, ne propunem ca toate evenimentele din program şi toţi invitaţii să fie de referinţă pentru lumea spiritualităţii ortodoxe, culturale şi artistice din România şi din Europa”, a declarat consilierul cultural al Arhiepiscopiei Clujului, Pr. Bogdan Ivanov.

Comentarii Facebook


Știri recente