Întâlnirea anuală a preoților militari din Patriarhia Română

În perioada 27-31 mai 2013, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, în stațiunea montană Stâna de Vale din Eparhia Oradiei, s-a desfășurat cea de-a XVI-a Convocare anuală de pregătire a preoților care își desfășoară activitatea în cadrul Ministerului Apărării Naționale, a precizat Pr. Marian Popa

S-au prezentat la convocare un număr de 79 de preoți militari, aparținând diferitelor structuri din cadrul Ministerului Apărării Naționale, respectiv Forțele Navale, Forțele Aeriene și Forțele Terestre.

Întâlnirea a debutat marți, 28 mai 2013, prin săvârșirea Sfintei Liturghii și a slujbei de Te Deum, de către un sobor de preoți, la Mănăstirea Stâna de Vale. Apoi, lucrările convocării s-au desfășurat la Cabana de instrucție militară „Șoimul” de la Stâna de Vale.

Delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la deschiderea lucrărilor întâlnirii a fost Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, care a transmis binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel adresată clerului militar prezent la convocare: „Este o onoare pentru Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei să fim gazdele Convocării sfințiilor voastre, aici, la Stâna de Vale, în acest cadru natural de o frumusețe aparte. De asemenea, doresc să vă transmit, cu multă căldură sufletească, binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel al Bisericii Ortodoxe Române, prezența noastră aici fiind nu doar în calitate de Episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, ci și ca delegat al Preafericirii Sale la festivitatea de deschidere a celei de-a XVI-a Convocări anuale de pregătire a preoților care își desfășoară activitatea în cadrul Ministerului Apărării Naționale.”

Pe parcursul celor patru zile de desfășurare a lucrărilor, au fost prezentate mai multe prelegeri cu teme legate de Sfinții Împărați Constantin și Elena, cu prilejul Anului omagial al Sfinților Împărați Constantin și Elena în Patriarhia Română, dar și referate legate de viața și activitatea Părintelui Dumitru Stăniloae, omagiat în acest an în întreaga Patriarhie Română. De asemenea, s-au dezbătut numeroase probleme întâmpinate de preoții militari în cadrul activității de asistență religioasă din structurile militare române, pe baza rapoartelor prezentate de către preoții responsabili din aceste structuri.

La final, în ultima zi a întâlnirii, Părintele Constantin Țanu, Inspector general al clerului militar și șef al secției de asistență religioasă din cadrul Ministerului Apărării Naționale, a prezentat problemele curente ale asistenței religioase din perioada 2012-2013 și concluziile în urma desfășurării activității.

În cadrul programului întâlnirii au fost prevăzute vizite ale preoților militari la câteva obiective religioase și turistice din județul Bihor, precum Mănăstirea Izbuc, biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, Paraclis Episcopal, din Beiuș, biserica „Sfânta Treime” din Ștei și Peștera Urșilor, monument al naturii.

Comentarii Facebook


Știri recente