Mânăstirea Dumbrava din județul Alba găzduiește, marți, întâlnirea națională a coordonatorilor departamentelor sociale ale eparhiilor din cuprinsul Patriarhiei Române. Întâlnirea se desfășoară cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și reunește 30 de consilieri social – misionari. Aceștia vor dezbate probleme privind activitatea social-misionară a Bisericii Ortodoxe Române și probleme legate de colaborarea între eparhii în domeniul social, după cum informează Biroul de Presă al Asociației Filantropia Ortodoxă Alba.
Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei participă la întâlnirea de la Mânăstirea Dumbrava și în debutul lucrărilor a transmis participanților un mesaj despre activitatea social – filantropică a Bisericii.
„Ne bucurăm că preoții și credincioșii ortodocși sunt foarte atașați de activitatea social-filantropică a Bisericii. Ei o susțin fiindcă o apreciază ca pe un sacrament al aproapelui, ca pe o liturghie după liturghie. Întrunirea pe raza eparhiei noastre a consilierilor sociali din Patriarhia Română este o expresie a interesului pentru o slujire creștină eficientă. Misiunea noastră este să fim solidari cu semenii noștri și să le fim alături în munca lor, în suferințele lor și în speranțele lor „ a spus Înaltpreasfințitul Irineu în alocuțiunea sa.
Întâlnirea consilierilor sociali se bucură și de prezența consilierului patriarhal Radu Neuman, coordonator în cadrul Sectorului social-filantropic al Patriarhiei Române, a directorul executiv al Federației Filantropia, părintele Dorel Moțoc, a președintelui Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, și a directorului Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Alba, Sorin Chirilă.
Mânăstirea Dumbrava din județul Alba este un exemplu al implicării Bisericii în activitatea socială, lăcașul desfășurând o amplă activitate social filantropică. Mânăstirea are un cămin pentru vârstnici, un adăpost săptămânal, un centru maternal, un centru de deprinderi pentru viață independentă, un cabinet stomatologic social. Acestea fac parte din rețeaua de servicii sociale care se află sub oblăduirea Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei. Sectorul Social al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei a fost înființat în anul 1995, iar în prezent rețeaua de centre și așezăminte sociale din județele Alba și Mureș, care formează Eparhia de Alba Iulia, înseamnă 88 de servicii sociale distincte. Astfel Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia și Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, cu filialele acesteia, oferă servicii sociale familiilor și copiilor în dificultate, persoanelor vârstnice și persoanelor cu handicap, deținuților, persoanelor fără adăpost, femeilor în situație de criză pre și post avort, persoanelor emigrante, în total fiind vorba de aproape 5.000 de persoane beneficiare a acestei rețele social filantropice.