Întâlnire în proiectul FORTE la Alba Iulia

Luni, 22 aprilie, în Alba Iulia s-a desfășurat întâlnirea extinsă de prezentare a Strategiei de dezvoltare a Arhiepiscopiei Alba Iuliei pentru cele patru sectoare de activitate: administrativ-bisericesc, economic, cultural și social, informează „Ziarul Lumina”.

La evenimentul organizat în cadrul proiectului „FORTE – Formare Trainică pentru parteneriat social”, au participat Înalt Preasfințitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba, pr. consilier patriarhal Dorel Nicolae Moțoc, reprezentanți ai Federației Filantropia, protopopi din cele 10 protopopiate, preoți, colaboratori, invitați. În cuvântul său, IPS Irineu a spus: „Iisus Hristos a condamnat smochinul care nu aducea rod și a poruncit să fie tăiat și ars în foc. Domnul ne-a spus limpede că El este vița și noi suntem mlădițele (In. 15, 5). Scopul nostru, ca mlădițe, este să aducem roadă multă în mijlocul comunității, dovedind că suntem ucenicii Mântuitorului. Pe o astfel de viziune se fundamentează adevărata strategie pastorală și socială a Bisericii”.

Etapele elaborării strategiei

Procesul de elaborare a strategiei de dezvoltare a Arhiepiscopiei Alba Iulia a parcurs mai multe etape. Astfel, echipa de lucru s-a format din membrii Permanenței Consiliului eparhial, angajați ai Centrului eparhial în domeniul incluziunii sociale și membrii echipei locale a proiectului. Elaborarea strategiei a debutat cu participarea echipei de nucleu la un curs de perfecționare în domeniul planificării strategice, autorizat ANC, finalizat, în august 2012, cu un examen de certificare a competențelor. Tot în cadrul primei întâlniri de lucru a echipei de nucleu au fost elaborate „Misiunea” și „Viziunea Arhiepiscopiei”. S-au stabilit domeniile de activitate: administrativ-bisericesc, economic, cultural și social-misionar. Apoi, echipa de nucleu împreună cu preoți și reprezentanți ai partenerilor locali ai eparhiei au identificat punctele tari și punctele slabe, oportunitățile și amenințările pentru cele patru domenii de activitate.

În cadrul celei de-a patra întâlniri de lucru, după o serie de analize, au rezultat câteva aspecte-cheie care au constituit punctul de plecare pentru următoarele etape, respectiv stabilirea direcțiilor strategice, elaborarea obiectivelor strategice, a obiectivelor operaționale și a planurilor de acțiune pentru cele patru domenii de activitate.

Rezultatele proiectului în Arhiepiscopia Alba Iulia

În cadrul proiectului, s-a înființat Centrul de resurse „Dynamis”, unde au beneficiat de cursuri de informare și formare 749 de persoane (personal clerical și neclerical) din cadrul eparhiei și din cadrul ONG-urilor din județul Alba.

Au fost organizate cursuri de perfecționare pentru personalul angajat al Arhiepiscopiei Alba Iulia; a fost elaborată strategia arhiepiscopiei pentru patru sectoare de activitate.

La finalul întâlnirii au fost prezentate și ofertele de curs pentru preoți, profesori, lucrători din domeniul social din cadrul Centrului Național de Formare Continuă „Dumitru Stăniloae” de la București și de la Centrul de resurse „Dynamis” al Arhiepiscopiei Alba Iulia.

Comentarii Facebook


Știri recente