Întâlnire extinsă pentru prezentarea Strategiei de dezvoltare a Arhiepiscopiei Alba Iulia

Luni, 22 aprilie a.c. la Hotel Parc din Alba Iulia s-a desfășurat, începând cu ora 11.00, Întâlnirea extinsă de prezentare a Strategiei de dezvoltare a Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei pentru cele 4 sectoare de activitate: administrativ-bisericesc, economic, cultural și social. La eveniment, organizat în cadrul proiectului „FORTE- Formare Trainică pentru parteneriat social”, au participat Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, Dl. Ion Dumitrel, Președintele Consiliului Județean Alba, Pr. Consilier Patriarhal Dorel – Nicolae Moțoc, reprezentanți ai Federației Filantropia, părinții protopopi din cele 10 protopopiate, preoți, colaboratori, invitați și reprezentanți ai mass-media, după cum ne-a precizat Pr. Florin Spiridon Croitoru.

În cuvântul său, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a spus: „Iisus Hristos a condamnat smochinul care nu aducea rod și a poruncit să fie tăiat și ars în foc. Domnul ne-a spus limpede că El este vița și noi suntem mlădițele (In. 15, 5). Scopul nostru, ca mlădițe, este să aducem roadă multă în mijlocul comunității, dovedind că suntem ucenicii Mântuitorului. Pe o astfel de viziune se fundamentează adevărata strategie pastorală și socială a Bisericii.”

Procesul de Elaborare a Strategiei de dezvoltare a Arhiepiscopiei Alba Iulia a parcurs mai multe etape:

Stabilirea echipei de nucleu pentru elaborarea Strategiei. Echipa de lucru a fost formată din membrii Permanenței Consiliului Eparhial, angajați ai Centrului Eparhial în domeniul incluziunii sociale și membrii echipei locale a proiectului. Elaborarea Strategiei Arhiepiscopiei Alba Iulia a debutat cu participarea echipei de nucleu la un curs de perfecționare în domeniul planificării strategice. Cursul a fost autorizat ANC, iar în luna august 2012 membrii echipei au participat la un examen prin care au fost certificate competențele dobândite în cadrul cursului. Tot în cadrul primei întâlniri de lucru a echipei de nucleu au fost elaborate Misiunea și Viziunea Arhiepiscopiei.

Au fost stabilite Domeniile de activitate pentru care se va elaborare Strategiei: administrativ-bisericesc, economic, cultural și social-misionar. Apoi, echipa de nucleu împreună cu preoți și reprezentanți ai partenerilor locali ai Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei au identificat punctele tari și punctele slabe, oportunitățile și amenințările pentru cele 4 domenii de activitate.

În cadrul celei de-a patra întâlniri de lucru echipa de nucleu a analizat și corelat punctele tari cu oportunitățile și amenințările, punctele slabe cu oportunitățile și amenințările și punctele tari cu punctele slabe. Au rezultate câteva aspecte cheie care au constituit punctul de plecare pentru următoarele etape, respectiv stabilirea direcțiilor strategice, elaborarea obiectivelor strategice, a obiectivelor operaționale și a planurilor de acțiune pentru cele 4 domenii de activitate.

Rezultatele Proiectului în Arhiepiscopia Alba Iulia sunt:

– Înființarea Centrului de Resurse Dynamis, în cadrul căruia au beneficiat de cursuri de informare și formare un număr de 749 de persoane (personal clerical și neclerical) din cadrul Eparhiei și din cadrul ONG-urilor din județul Alba;

– Au fost organizate cursuri de perfecționare pentru personalul angajat al Arhiepiscopiei Alba Iulia;

– A fost elaborată Strategia Arhiepiscopiei pentru 4 sectoare de activitate.

În încheierea întâlnirii, au fost prezentate și ofertele de curs pentru preoți, profesori, lucrători din domeniul social etc. din cadrul Centrului Național de Formare Continuă „Dumitru Stăniloae” de la București și de la Centrul de Resurse Dynamis al Arhiepiscopiei Alba Iulia.

Comentarii Facebook


Știri recente