Directorii Seminariilor Teologice ortodoxe din tara s-au intrunit astazi la Sala Palatului Patriarhiei Romane din Bucuresti. Scopul sedintei a fost intocmirea unui proiect privind activitatea manageriala a unitatilor teologice de invatamant si curriculumul scolar pentru invatamantul teologic. De asemenea, s-a discutat pe marginea examenului national la disciplinele teologice. Amanunte referitoare la aceasta intrunire ne-a oferit parintele Aurel Mihail, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox ‘Nifon Mitropolitul’, din Bucuresti: ‘Aceasta intalnire s-a facut sub egida Patriarhiei Romane, in recte a PF Parinte Patriarh Teoctist care l-a desemnat pe PS Ciprian, cel care conduce invatamantul teologic, atat universitar cat si preuniversitar, din perspectiva Patriarhiei, in colaborare cu Ministerul Educatiei si Cercetarii, care a fost reprezentat prin inspectorul general, parintele Nicolae Iordachescu, si de doamna Cornelia Dumitriu, de la Centrul National de Curriculum, pentru a raspunde problemelor noastre specifice, ale Seminariilor. S-au discutat probleme privind aspectul managerial, probleme privind curriculum si, nu in ultimul rand, probleme de descentralizarea si alinierea invatamantului teologic preuniversitar la ultimele norme care stau la baza restructurarii si reformarii invatamantului romanesc, pentru pastrarea identitatii ortodoxe a invatamantului preuniversitar a Seminariilor, gandindu-se probabil si cateva linii directoare pentru activitatea directorilor si profesorilor in viitor’. Parintele Aurel Mihail ne-a spus si care au fost principalele propuneri venite din partea directorilor Seminariilor Teologice in ceea ce priveste curriculumul scolar si colaborarea dintre Biserica si sistemul de invatamant: ‘S-au facut si propuneri concrete in ceea ce priveste modificarea curriculumului in anumite sectii ale sale, gandindu-ne ca acest curriculum pentru patru ani de studiu de Seminar este, totusi, tranzitoriu, pentru o perioada de asezare si s-au facut propuneri concrete in ceea ce priveste participarea reprezentantilor Episcopiilor, a ierarhilor locali, de care depind Seminariile, ca si Biserica Ortodoxa Romana prin Episcopiile sale sa participe la activitatea de evaluare pe care o fac Inspectoratele in mod periodic, potrivit legislatiei in vigoare’.
Mănăstirea Florești și-a serbat hramul și 30 de ani de la înființare de Acoperământul Maicii Domnului
Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a participat marți la o dublă sărbătoare: hramul „Acoperământul Maicii Domnului” și aniversarea a 30 de ani de la înființarea Mănăstirii Florești, județul Cluj. Înaltpreasfinția Sa a…
Slujind oamenilor, slujim lui Dumnezeu: Preoții militari din Ministerul Afacerilor Interne s-au întâlnit la Craiova
Întrunirea anuală metodică și de specialitate a preoților militari din Ministerul Afacerilor Interne s-a desfășurat în perioada 1-2 octombrie la Craiova, în prezența Părintelui Consilier Patriarhal Ciprian Ion Ioniță, coordonatorul Sectorului Social‑Filantropic al Administrației Patriarhale,…
Pr. Vlad Săcălean, medic și preot: Credința ajută la vindecare – mai ales la cea sufletească, singura care contează
Părintele Vlad Săcălean, medic rezident la clinica Universității din Freiburg, Germania, a studiat Medicina în plină pandemie și a ajuns la credință după ce obișnuința de a-și pune întrebări l-a condus într-un impas al cunoașterii.…
Academia Română iluminată în roz la începutul lunii pentru conștientizarea cancerului de sân
Academia Română este purtătoarea unui mesaj de sprijin la începutul lunii conștientizării cancerului de sân. Marți seară, clădirea celei mai prestigioase instituții de cultură, știință și artă a României a fost iluminată în roz, pentru…
Cinci studenți spun ce i-a determinat să aleagă Facultatea de Teologie Ortodoxă din București
Basilica.ro a întrebat câțiva studenți „boboci” de ce au ales Facultatea de Teologie Ortodoxă din București – în primul rând, de ce au ales Teologia. Tinerii, unii dintre ei deja specializați în alte domenii, mărturisesc că…