Directorii Seminariilor Teologice ortodoxe din tara s-au intrunit astazi la Sala Palatului Patriarhiei Romane din Bucuresti. Scopul sedintei a fost intocmirea unui proiect privind activitatea manageriala a unitatilor teologice de invatamant si curriculumul scolar pentru invatamantul teologic. De asemenea, s-a discutat pe marginea examenului national la disciplinele teologice. Amanunte referitoare la aceasta intrunire ne-a oferit parintele Aurel Mihail, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox ‘Nifon Mitropolitul’, din Bucuresti: ‘Aceasta intalnire s-a facut sub egida Patriarhiei Romane, in recte a PF Parinte Patriarh Teoctist care l-a desemnat pe PS Ciprian, cel care conduce invatamantul teologic, atat universitar cat si preuniversitar, din perspectiva Patriarhiei, in colaborare cu Ministerul Educatiei si Cercetarii, care a fost reprezentat prin inspectorul general, parintele Nicolae Iordachescu, si de doamna Cornelia Dumitriu, de la Centrul National de Curriculum, pentru a raspunde problemelor noastre specifice, ale Seminariilor. S-au discutat probleme privind aspectul managerial, probleme privind curriculum si, nu in ultimul rand, probleme de descentralizarea si alinierea invatamantului teologic preuniversitar la ultimele norme care stau la baza restructurarii si reformarii invatamantului romanesc, pentru pastrarea identitatii ortodoxe a invatamantului preuniversitar a Seminariilor, gandindu-se probabil si cateva linii directoare pentru activitatea directorilor si profesorilor in viitor’. Parintele Aurel Mihail ne-a spus si care au fost principalele propuneri venite din partea directorilor Seminariilor Teologice in ceea ce priveste curriculumul scolar si colaborarea dintre Biserica si sistemul de invatamant: ‘S-au facut si propuneri concrete in ceea ce priveste modificarea curriculumului in anumite sectii ale sale, gandindu-ne ca acest curriculum pentru patru ani de studiu de Seminar este, totusi, tranzitoriu, pentru o perioada de asezare si s-au facut propuneri concrete in ceea ce priveste participarea reprezentantilor Episcopiilor, a ierarhilor locali, de care depind Seminariile, ca si Biserica Ortodoxa Romana prin Episcopiile sale sa participe la activitatea de evaluare pe care o fac Inspectoratele in mod periodic, potrivit legislatiei in vigoare’.
Lucrările câștigătorilor Concursului „Icoana ortodoxă – lumina credinței” sunt expuse la Muzeul Satului din Capitală
O expoziție cu lucrările câștigătoare la Concursul Național „Icoana ortodoxă – lumina credinței” a fost vernisată duminică la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București. La vernisaj a participat Nicolae Hrițcu, consilier patriarhal la…
De aici începe adevărata chemare apostolică: PS Varlaam Ploieșteanul către absolvenții de Teologie
Absolvenții Facultății de Teologie Ortodoxă din București au depus luni jurământul de credință. Festivitatea a avut loc în Biserica „Sfânta Ecaterina” Paraclis Universitar, după Sfânta Liturghie oficiată de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul. După slujbă, Episcopul…
Icoana Maicii Domnului de la Giurgeni sosește la o parohie din Ploiești
Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Giurgeni ajunge marți, la ora 11:00 la Biserica Înălțarea Domnului – Eroilor din Ploiești. Aducerea în procesiune a icoanei face parte din manifestările dedicate celui…
București: Simpozion național despre rugăciune în experiența și spiritualitatea Sfinților Părinți
Marți începe la București Simpozionul Național de Teologie Patristică „Rugăciunea în experiența și spiritualitatea Sfinților Părinți”. Organizat de Departamentul de Teologie Istorică, Biblică și Filologie al Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, evenimentul…
Hram la prima capelă a românilor din Viena: Popasul Sf. Ioan cel Nou a rodit peste timp noi biserici
Popasul moaștelor Sf. Ioan cel Nou de la Suceava la Viena, în perioada Primului Război Mondial, a rodit peste timp noi biserici românești, a remarcat Părintele Emanuel Nuțu sâmbătă, la hramul capelei istorice a românilor…