Insula Lesbos, Grecia: PS Visarion a slujit la o biserică înzestrată cu odoare de la domnitori români

Preasfințitul Părinte Visarion a vizitat săptămâna trecută Insula Lesbos, Grecia. Ierarhul a slujit la Biserica Panaghia din Agiasos, înzestrată cu danii de la domnitorii români.

Episcopul Tulcii a vizitat mai multe așezăminte monahale și bisericești de pe insulă și, cu acordul Părintelui Mitropolit Iacov de Mytilene, a oficiat mai multe slujiri la Agiasos.

Joi seară, Preasfințitul Părinte Visarion a oficiat Paraclisul Maicii Domnului, iar sâmbătă a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu numeroși preoți și diaconi și în prezența multor credincioși.

Episcopul Tulcii a oficiat slujba Paraclisului Maicii Domnului joi, 4 august 2022, la Biserica Panagia din Agiasos. Foto: Episcopia Tulcii

După Sfânta Liturghie, Preasfinția Sa a condus procesiunea tradițională cu icoana Maicii Domnului și a Mântuitorului pe străzile din localitate.

Din patrimoniul Bisericii Panaghia din Agiasos fac parte o icoană a Maicii Domnului pictată de Sf. Ev. Luca și mai multe danii și odoare oferite de domnitori moldoveni și munteni.

Printre acestea se numără o candelă mare din aur dăruită de domnul moldovean Grigorie Ghica (1764-1767, 1774 -1777) și o pereche de mânecuțe liturgice brodate cu chipurile Sfântului Ștefan cel Mare și al doamnei Maria Voichița.

PS Visarion a oficiat Sfânta Liturghie sâmbătă 6 august 2022, la Biserica Panagia din Agiasos. Foto: Episcopia Tulcii

Episcopul Tulcii a slujit și duminică la aceeași biserică, unde s-au alăturat în rugăciune numeroși credincioși.

Întâlnirea Preasfințitului Părinte Visarion cu Mitropolitul Iacov de Mitylene a fost un prilej de rememorare a vizitelor pe care ierarhul grec le-a întreprins de mai multe ori în eparhia Tulcii, atât la Centrul Eparhial, la Seminarul Teologic ,,Sf. Ioan Casian”, cât și la Biserica „Sf. Mc. Dimitrie” din Izvoarele, unde de peste 200 de ani există o compactă comunitate grecească.

Foto credit: Episcopia Tulcii (arhivă) – deschidere

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente

Sfințire de troiță la Baza Aeriana 90 | FOTO

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, episcop vicar patriarhal, a oficiat marți, 28 mai 2024, slujba de sfințire a troiței ridicate în fața comandamentului Bazei 90 Transport Aerian Otopeni „Comandor aviator Gheorghe Bănciulescu”.   Foto credit: Basilica.ro…