Înnoire la Tipografia Cărților Bisericești

Tipografia Cărților Bisericești a Patriarhiei Române continuă tradiția istorică moștenită de la tipografiile mitropoliților Antim Ivireanul și Varlaam din secolul al XVII-lea. În ultimii cinci ani, sub păstorirea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, această tipografie a fost înzestrată cu utilaje moderne, performante, necesare pentru tipărirea cărților de cult și teologice, a iconițelor, broșurilor și a altor materiale necesare misiunii Bisericii noastre, informează „Ziarul Lumina”.

Tipografia Cărților Bisericești a Patriarhiei Române a fost sfințită la sfârșitul lunii septembrie 2012 de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de ierarhi ai Sfântului Sinod, cu ocazia aniversării a cinci ani de la întronizarea Sa ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. Momentul sfințirii, la care au participat toți ostenitorii tipografiei, a marcat încheierea unui proces complex de înnoire și retehnologizare a tipografiei. Programul amplu, costisitor, dar necesar a început în anul 2007 și s-a încheiat în toamna anului curent. Cea mai importantă etapă, constând în retehnologizarea cu utilaje tipografice moderne și amenajarea clădirilor instituției, a avut loc în anul 2012, într-un timp scurt. Părintele protosinghel Varsanufie Jebura, Consilier patriarhal și directorul Tipografiei Cărților Bisericești, ne-a vorbit despre noile utilaje tipografice care au intrat în dotarea tipografiei. „La inițiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, din nevoia firească pentru atingerea performanțelor tehnice, începând cu luna martie a acestui an, au fost efectuate lucrări ample de retehnologizare și reamenajare a Tipografiei Cărților Bisericești. Au fost achiziționate cele mai performante utilaje și echipamente necesare procesului tehnologic de tipărire”, ne-a spus părintele protosinghel.

La începutul lunii septembrie au fost aduse 14 mașini și utilaje noi de tipărire din Germania, care au înlocuit în proporție de 90 la sută vechile utilaje ale tipografiei. Una din cele mai importante achiziții este mașina de tipar offset, marca Heidelberg Speedmaster CD 74, cu 6 culori cu inversor, format 530×740 mm, care are și cuptor de uscare rapidă. Au mai fost achiziționate tiparul digital, marca XEROX Color 550; mașina de fălțuit MBO K760/4KL, care oferă precizie transportului colii și include dispozitive de perforare și biguire; mașina semiautomată de cusut cu sârmă Hohner Exact Plus; mașina semiautomată de laminare la cald YDFM-720; mașină de confecționat scoarțe Hörauf BDM Compact 60, pentru realizarea de cărți și bibliorafturi caserate, mașina automată de cusut cu ață Ventura; mașina automată de tăiat cu trei cuțite Esprit 1576 solo; mașina de broșat cu termoclei Wohlenberg; mașina automată de confecționat coperți BDM Compact 60; mașina automată de embosat, ștanțat și aplicat folio Kluge EHD pentru cărțile de cult, iconițe, mape; mașina semiautomată de ambalat cu folie termocontractibilă Espert 5040; mașina automată de tăiat cu un cuțit Polar 78N ECO, compresor Kaesar ASD 47 T, pentru funcționarea optimă și economică a mașinilor tipografiei care au nevoie de sistem compact de aer comprimat. Concomitent cu achiziționarea utilajelor au fost amenajate spațiile Offset și Legătorie, a fost modernizat sistemul de termoficare, centrala telefonică și de internet a fost înnoită și s-a montat echipament de control acces video pe bază de cartelă.

Pentru a facilita procesul de distribuție au fost achiziționate două autoutilitare Renault Master (2011) și două autoutilitare Renault Kangoo (2011). Baza activității productive tipografice o constituie cărțile și revistele pregătite pentru tipar de Editurile Patriarhiei Române, Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă, Editura Basilica, Editura Trinitas precum și Editura „Cuvântul Vieții” a Mitropoliei Munteniei și Dobrogei, alături de comenzile celorlalte sectoare de activitate ale Administrației patriarhale, ale unor eparhii, mănăstiri, parohii și alte instituții bisericești din țară.

În perioada septembrie 2007 – mai 2012, la Tipografia Cărților Bisericești au văzut lumina tiparului 750.195 volume-carte, 870.941 de reviste, 435.603 de broșuri și acatiste, 227.930 de pastorale, 93.270 de felicitări, 2.201.700 de calendare foi, 49.500 de calendare de perete cu spirală, 765.365 de calendare agendă, 63.000 de calendare de birou, 3.305.950 de icoane de diverse dimensiuni.

Comentarii Facebook


Știri recente