INEDIT | Tur virtual 3D al Sfântului Mormânt

Muzeul National Geographic din Washington inaugurează astăzi un nou serviciu ce oferă posibilitatea efectuării unui tur virtual 3D al Sfântului Mormânt de la Ierusalim.

Astfel, vizitatorii muzeului sunt prezenţi în mod virtual în Cetatea Sfântă şi au posibilitatea să descopere istoria fascinantă a Bisericii Sfântului Mormânt prin intermediul unei experienţe inedite 3D.

Dr. Anthony Lilles, professor de Teologie la Seminarul St. John din Camarillo – SUA, a declarat pentru Catholic News Agency că experienţa aceasta poate fi asemănată cu un pelerinaj virtual, mai ales pentru cei care din diferite motive nu pot vizita locurile sfinte.

Un turist merge din curiozitate, pe când un pelerin are un scop sacru, a spus Anthony Lilles.

Profesorul american a explicat că această experienţă este, pe lângă o lecţie de istorie despre locurile sfinte, şi o oportunitate pentru a te apropia de Hristos.

Turul virtual este disponibil în perioada 15 noiembrie 2017 – 15 august 2018, notează site-ul oficial al muzeului.

Biserica Sfântului Mormânt sau Biserica Invierii Domnului, din Ierusalim, este una dintre cele mai vizitate destinaţii de pe harta creştinătăţii. Acest locaș de cult este o construcţie impresionantă ce datează din secolul al XI-lea, ridicată în locul altei biserici vechi, zidită de Sfânta Elena în secolul IV, în Ierusalim.

Recent, Baldachinul Sfântului Mormânt a trecut printr-un amplu proces de renovare.  Edificiul a avut nevoie urgentă de aceste lucrări după ce o perioadă îndelungată a fost expus unor factori de mediu precum: apă, umiditate, fumul de la lumânări etc. Lucrările au fost demarate în anul 2016.

În timpul lucrărilor de restaurare (miercuri, 26 octombrie 2016) a fost descoperită lespedea (catafalcul) pe care a fost aşezat trupul Mântuitorului Iisus Hristos după răstignirea Sa. Acest catafalc de piatră calcaroasă nu a mai fost văzut din anul 1555 d. Hr., fiind acoperit cu marmură.

De asemenea, au fost descoperite două plăci din marmură, una datând din secolul 14, iar cealaltă din secolul 4.

Miercuri, 22 martie 2017, a avut loc o ceremonie festivă care a marcat  încheierea lucrărilor de renovare.

În forma actuală, baldachinul Sfântului Mormânt datează din 1810.

Foto credit: Associated Press

Comentarii Facebook


Știri recente