Mitropolitul Irineu a vorbit în cadrul Conferinței de toamnă pentru preoții din partea sudică a Craiovei despre importanța de a forma coruri de credincioși în jurul cântărețului bisericesc.
Evenimentul a avut loc luni în Sala de conferințe a Centrului Preoțesc Renașterea și a început prin oficierea Sfintei Liturghii în Catedrala Mitropolitană „Sf. Dimitrie” din Craiova.
Pr. Grigore Vulcănescu a anunțat că evenimentul tratează o temă care este în acord cu Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți).
Pr. Adrian Mazilița a prezentat tema „Evoluția muzicii bizantine. Chipuri de protopsalți greci și români, păstrători și continuatori ai tradiției muzicale psaltice”.
În cadrul manifestării au fost amintite nume de psalți care au păstrat și continuat tradiția muzicală psaltică precum Anton Pann, Petru Lampadarie, Macarie Ieromonahul, Nectarie protopsaltul, etc.
La finalul prezentării, Corul Seminarului Teologic Ortodox „Sf. Grigorie Teologul” din Craiova, dirijat de lect. Victor Șapcă, a interpretat piese muzicale psaltice reprezentative.
Mitropolitul Irineu a subliniat faptul că „asemenea preotului, cântărețul este un element de bază în viața bisericească. Fără cântăreț la strană, nu se poate săvârși Sf. Liturghie. Cântărețul poate aduna foarte mulți credincioși și credincioase lângă el, realizând un cor pentru duminici și sărbători. Să nu neglijăm statutul cântărețului care este de aceeași valoare. El este acela care cântă împreună cu noi”.
„Este foarte important să avem credincioși la strană să cânte cu cântărețul. Cântarea aceasta trebuie să fie legată de cultura muzicală a tuturor, de vocea pe care ei o au. Muzica este forța care ne ajută ca să săvârșim liturghia după Liturghie. Dacă învață la strană, credinciosul va duce cântarea și acasă. În felul acesta muzica are un ecou din biserică spre casele credincioșilor. De aceea, încurajați cântarea la strană”, a spus ierarhul.
Foto credit: Mitropolia Olteniei