Încununarea Proiectului Alege, Școala! în Episcopia Devei și Hunedoarei

Luni, 10 iunie 2013, cu binecuvântarea Prea Sfințitului Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, la Sediul Inspectoratului Școlar Județean s-a desfășurat Sesiunea festivă de încheiere a Proiectului Național „Alege Școala!”. Fundația World Vision România a derulat acest Proiect, în perioada 2009-2013, în parteneriat cu Patriarhia Română (prin Sectorul teologic-educațional). În sala „Europa” s-au adunat preoți și profesori implicați în proiect, elevi participanți la activitățiile derulate, reprezentanți ai Episcopiei, ai Inspectoratului Școlar Județean, reprezentanți zonali ai World Vision România și reporteri din presa hunedoreană, după cum ne-au precizat Diac. Alexandru Oltean, Inspector catehizare parohială – Episcopia Devei și Hunedoarei.

Moderatorul întâlnirii, Pr. Prof. Jan Nicolae, a vorbit despre impactul misionar al acestui Proiect și despre rolul preotului în demersul catehetic. Prea Sfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, prezent la eveniment, a adresat un cuvânt duhovnicesc celor care s-au dedicat cu dragoste formării copiilor. Inspectorul școlar general adjunct, D-na Maria Ștefănie, a mulțumit celor implicați în Proiect, subliniind sprijinul acordat de Biserică și Fundața World Vision România în lupta de prevenire a abandonului școlar la copiii cu dificultăți materiale și fără sprijin familial. Din echipa Proiectului au participat la această sesiune festivă: Pr. lect. univ. dr. Jan Nicolae, expert formator, d-l Veniamin Iliescu, specialist relații sociale – Proiectul Alege Școala! ; d-na Grama Gabriela, responsabil relații publice (Fundația World Vision Romania).

Cu acest prilej au fost prezentate rezultatele Proiectului la nivel național și județean printr-un film realizat de Trinitas TV și o prezentare ppt susținută de D-na Gabriela Grama (Fundația World Vision). Implementarea acestui proiect în Județul Hunedoara s-a realizat după cum urmează:

†¢ Prin 5 sesiuni de formare au fost specializați 74 de formatori, preoți sau profesori de religie;

†¢ 717 elevi au fost implicați în activitățiile catehetice din cadrul parohiei și s-au înscris în concursurile propuse de Proiect.

†¢ 225 elevi au participat la taberele de creație „Licăr de lumină” de la Mănăstirea Tismana (2011) și de la Mănăstirea Caraiman (2012).

†¢ Unele parohii au amenajat un spațiu, numit Centru cultural-catehetic, unde se desfășoară activități cu copiii și după încheierea Proiectului.

Menționăm că în cadrul concursului național „Alege Scoala! 2”, doi elevi din Episcopia hunedoreană au obținut PREMIUL I (secțiunea literară și artistică), iar în data de 21 mai 2013, la Hramul Catedralei Patriarhale, au fost felicitați și premiați de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Invitați la încununarea Proiectului, elevii Natalia Trif și Mihai Marincu au mărturisit experiența dobândită în acești ani și au descris lucările câștigătoare la nivel național.

Considerăm că rezultatele frumoase ale acestui Proiect Național, care au la bază principiile educației nonformale, prin activități desfășurate în preajma bisericii sau în taberele de creație, au lăsat în sufletul celor implicați, formatori și beneficiari, un motiv forte de continuitate pe aceste idei catehetice, susținând astfel FAMILIA și ȘCOALA în procesul educativ.

Comentarii Facebook


Știri recente