Începutul Postului Sfintelor Paști

Perioada Postului Mare este una specială nu numai din punct de vedere duhovnicesc, dar și liturgic. În primele patru zile ale celei dintâi săptămâni a Postului Mare, în bisericile ortodoxe se oficiază slujba Pavecerniței Mari în timpul căreia se citește Canonul Sfântului Andrei Criteanul. Cunoscută drept „Canonul lacrimilor”, această creație în versuri a Sfântului Andrei, Arhiepiscopul Cretei, este una dintre cele mai frumoase slujbe ale Bisericii Ortodoxe.

„Săptămâna I a Postului Păresimilor numită Săptămâna Mare este o perioadă specială nu doar din cuprinsul Postului Sfintelor Paști, ci din întregul anul bisericesc. Este o perioadă de pocăință prin excelență, o săptămână dominată de cântările de pocăință ale Sfântului Andrei Criteanul care a alcătuit cel mai cuprinzător canon de pocăință din tot tezaurul de cult al Bisericii Ortodoxe. Acest canon de pocăință se citește în primele 4 zile ale postului mare la Slujba Pavecerniței Mari urmând ca el să fie ascultat din nou în formulă completă în săptămâna a V-a Postului Mare”, a spus Arhim. Timotei Aioanei, mare eclesiarh al Catedralei Patriarhale.

Pe toată perioada Postului Sfintelor Paști, întreg spațiul ecclezial se schimbă, de la rânduiala slujbelor și până la culoarea veșmintelor liturgice.

„Clericii Bisericii Ortodoxe îmbracă în acest Post al Păresimilor și mai ales în prima săptămână, haine cernite de luni până vineri, urmând ca în zile de sâmbătă și duminică atunci când săvârșim liturghii depline a Sfântului Ioan Gură de Aur și a Sfântului Vasile cel Mare să purtăm veșminte luminate. Zilele de luni și marți din prima săptămână a Postului Mare sunt zile aliturgice, nu se oficiază nicio liturghie, iar în zilele de miercuri și vineri săvârșim Liturghia darurilor înainte sfințite”, a mai declarat pentru TRINITAS TV Arhim. Timotei Aioanei.

În cele 7 săptămâni ale Postului Mare se oficiază toate cele trei Liturghii ale Bisericii Ortodoxe: cea a Sfântului Ioan Gură de Aur, cea a Sfântului Vasile cel Mare și Liturghia Darurilor înainte sfințite.

Comentarii Facebook


Știri recente