Început de an universitar în Eparhia Timișoarei

Începutul anului universitar a fost marcat luni, 30 septembrie, la Universitatea de Vest din Timișoara printr-o festivitate de deschidere la care au participat profesorii și studenții de la cele 11 facultăți din cadrul instituției, precum și autorități centrale și locale. Pentru studenții la Teologie Ortodoxă, din cadrul Facultății de Litere, Istorie și Teologie, ceremonia de deschidere a anului universitar a continuat la Centrul eparhial, unde s-au întâlnit cu profesorii și reprezentanții Arhiepiscopiei Timișoarei.

Evenimentul s-a desfășurat în Aula Magna „Ioan Curea” și a debutat cu intonarea imnului Gaudeamus și cu rostirea rugăciunii „Tatăl nostru”, după cum aflăm din Ziarul Lumina. Prof. univ. dr. Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara, a adresat un cuvânt de bun venit studenților din anul I, arătând că, odată cu admiterea la această universitate, aceștia fac parte dintr-o familie puternică, o comunitate cu recunoaștere internațională alături de care cu perseverență, motivație și multă muncă își pot construi o carieră de succes și un caracter puternic.

Din partea Arhiepiscopiei Timișoarei la festivitatea de la Universitatea de Vest a participat pr. Ionel Popescu, vicar administrativ la Centrul eparhial, care le-a urat tuturor profesorilor și studenților din partea ierarhilor locului, Înaltpreasfințitul Nicolae, Mitropolitul Banatului, și Preasfințitul Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar eparhial, un an universitar reușit și realizări pe măsura așteptărilor și a eforturilor depuse.

În continuarea festivității au urmat luări de cuvânt din partea reprezentanților Senatului Universității, a autorităților centrale și locale, precum și din partea organizațiilor de studenți ce funcționează în cadrul Universității de Vest. În încheiere, studenții Facultății de Muzică au susținut un spectacol intitulat „Artă și tinerețe”. De asemenea, și în învățământul privat au avut loc festivități de deschidere a anului universitar. Astfel, la Universitatea „Ioan Slavici” din Timișoara a avut loc o festivitate de deschidere la care a participat și delegatul Arhiepiscopiei Timișoarei, pr. Zaharia Pereș, care în debutul întâlnirii a rostit o rugăciune și a transmis profesorilor si studenților prezenți binecuvântarea IPS Nicolae, Mitropolitul Banatului, și gândurile de bine ale PS Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei. Evenimentul a continuat cu Simpozionul național „Ioan Slavici la comemorare”, ediția a III-a, la care au participat profesori și oameni de cultură bănățeni.

Pentru studenții la Teologie Ortodoxă, din cadrul Facultății de Litere, Istorie și Teologie, ceremonia de deschidere a anului universitar a continuat la Centrul eparhial. Delegatul Centrului eparhial la festivitate a fost pr. Zaharia Peres, consilier eparhial, care a transmis celor prezenți binecuvântarea și gândurile de bine ale ierarhilor timișoreni.

Cu acest prilej, studenții din anul I au fost familiarizați cu profesorii și îndrumătorii de an, precum și cu locurile unde se vor desfășura cursurile, respectiv sediul Universității de Vest din Timișoara, din bulevardul Vasile Pârvan nr. 4 și complexul din Calea Bogdăneștilor, nr. 32 A.

Catedra de teologie ortodoxă din cadrul Universității de Vest din Timișoara a luat ființă în temeiul Convenției nr. 2669 din 25 martie 1993, încheiată între Arhiepiscopia Timișoarei și Rectoratul Universității de Vest. Programele de studii teologice au demarat în anul universitar 1993-1994 cu specializările Teologie Pastorală și Teologie-Litere.

Comentarii Facebook


Știri recente