Început de an la Giula, Ungaria

Trecerea dintre anii 2012-2013 a fost întâmpinată și la Catedrala Episcopală din Giula cu rugăciuni de mulțumire aduse Bunului Dumnezeu pentru purtarea Sa de grijă și toate binefacerile Sale revărsate cu îmbelșugare asupra preoților și credincioșilor Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

La orele 23 (ora Ungariei, 00:00 ora României), la fel ca și în anii trecuți, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan aflat în fruntea unui sobor format din preoți din Permanența Consiliului Eparhial și diaconi de la Catedrala Episcopală și în prezența mai multor credincioși, a săvârșit slujba specială la trecerea dintre ani, vorbindu-le credincioșilor despre importanța faptului de a petrece în biserică acest moment semnificativ și de sărbătoare pentru oamenii de pe fața întregului pământ, care așteaptă cu multe speranțe intrarea într-un Nou An. A fost arătată și însemnătatea pe care acest an o are pentru Patriarhia Română, unde la inițiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și prin hotărârea Sfântului Sinod, el a fost declarat An omagial închinat Sfinților Împărați Constantin și maica sa Elena, doi dintre sfinții care au avut un rol fundamental în istoria creștinismului și în libertatea sa de exprimare, la 1700 de ani de la proclamarea acesteia, prin edictul de pace de la Mediolanum sau Milano, din anul 313.

După slujba, toți cei prezenți au fost invitați la Reședința Episcopală pentru a închina o cupă de șampanie și a-și face tradiționalele urări românești de sărbători.

Potrivit Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, de Anul Nou (1 ianuarie 2013) și cu ocazia Praznicului Împărătesc al Tăierii Împrejur a Domnului și a Sărbătorii Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan a săvârșit Liturghia Sfântului Vasile cel Mare în Catedrala Episcopală din Giula, în fruntea unui sobor format din Părintele Vicar Eparhial Pavel Ardelean și cei doi diaconi ai Catedralei. La Sfânta Liturghie, pe lângă credincioșii obișnuiți ai Catedralei, au participat și credincioși din alte localități apropiate, în care trăiesc români, sau veniți din România, pentru a petrece Anul Nou la Giula.

La final, după ce, potrivit tradiției, Părintele Vicar Eparhial Pavel Ardelean a anunțat evenimentele liturgice importante ale anului 2012, toți credincioșii au primit binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Siluan.

Astfel, atât pentru credincioșii ortodocși români din Giula, cât și pentru toți cei care trăiesc în Ungaria și fac parte din Episcopia Ortodoxă Română, care ființează în această țară și aparține Patriarhiei Române, Anul Nou 2013 a început sub auspiciile, binecuvântarea și purtarea de grijă a Bunului Dumnezeu.

Comentarii Facebook


Știri recente