Începătoriile, Arhanghelii și Îngerii sunt cei mai apropiați de oameni, explică Episcopul vicar Varlaam Ploieșteanul

Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul le-a explicat bucureștenilor prezenți la hramul Bisericii Parcul Domeniilor-Cașin că dintre cetele cerești, Începătoriile, Arhanghelii și Îngerii sunt cei mai apropiați de oameni.

În predica rostită după Sfânta Liturghie oficiată joi, 8 noiembrie 2018, ierarhul le-a amintit credincioșilor ierarhia cetelor îngerești, așa cum a fost prezentată de un mare teolog și mistic din secolul al 6-lea: Sfântul Dionisie Areopagitul. El împarte această „oaste a îngerilor” în trei triade, fiecare având câte trei cete:

„Cea mai apropiată de tronul Preasfintei Treimi este constituită din mulțimea Serafimilor numiți «cei cu ochi mulți», a Heruvimilor – «cei cu șase aripi» – și a Tronurilor celor Preasfinte.

A doua triadă în teologia Sfântului Dionisie este alcătuită de mulțimea Domniilor, a Puterilor și cea a Stăpâniilor.

Cea de-a treia triadă, care este cea mai apropiată de oameni, slujindu-le acestora, potrivit Sfintei Scripturi, este alcătuită de mulțimea Începătoriilor, de Sfinții Arhanghelii și de Sfinții Îngeri”.

Ce misiune au îngerii?

Preasfințitul Părinte Varlaam a spus că, așa cum scrie Sf. Ap. Pavel, îngerii sunt „duhuri slujitoare, trimise să slujească celor care vor primi mântuirea”.

Ierarhul a subliniat că prezența îngerului nevăzut primit de fiecare creștin la Botez devine una sensibilă pentru creștinii care împlinesc voia lui Dumnezeu. „Îngerul acesta păzitor, ocrotitor, devine prietenul nostru intim care ne sfătuiește și ne îndeamnă să evităm răul și să îmbrățișăm binele”.

„Dar atunci când îl scârbim cu faptele noastre păcătoase, de rușine, îngerul se îndepărtează de la noi, plângând pentru că misiunea lui de ocrotire a eșuat din cauza îndărătnicirii noastre”, a atras atenția PS Varlaam.

La final, Episcopul Varlaam Ploieșteanul a îndemnat la rugăciune către sfinții îngeri pentru că „Ei sunt de o realitate mai vie și mai dinamică decât multe lucruri materiale de care ne lovim în fiecare zi, Ei au această slujire sfântă de a ne conduce pe marea învolburată a acestei vieți către limanul mântuirii”.

Biserica Parcul Domeniilor-Cașin

Biserica bucureșteană Cașin, închinată Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil, dar și Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina, este una dintre cele mai mari biserici ortodoxe din Capitală.

Aflată pe Bd. Mărăști, în apropiere de Arcul de Triumf, această biserică a fost construită începând cu vara anului 1937, după planurile întocmite de arhitectul D. Ionescu-Berechet.

Din punct de vedere arhitectural, biserica îmbină stilul brâncovenesc cu stilul bizantin.

Vezi mai multe imagini în Galeria Foto!

Foto credit: Raluca Ene / Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente