Incendiu la Mănăstirea „Înălțarea Sfintei Cruci” din Botoșani

Un incendiu a izbucnit în această dimineață la Mănăstirea „Înălțarea Sfintei Cruci” din municipiul Botoșani. Flăcările au cuprins clădirea în care se aflau chiliile maicilor. Potrivit maicii Filofteia, egumena Mănăstirii „Înălțarea Sfintei Cruci” din municipiul Botoșani, partea superioară a imobilului a fost distrusă în totalitate.

Focul a fost stins imediat după intervenția a 60 de pompieri care au acționat cu opt autospeciale.

Părintele arhimandrit Ioan Harpa, starețul mănăstirii Popăuți și exarhul mănăstirilor din zona Botoșani spune că pagubele sunt, însă, însemnate: „Incendiul a fost cauzat, din câte bănuim noi, de oboseala unei maicii care a uitat o lumânare aprinsă la chilie după ce și-a făcut pravila de dimineață. Îndată când s-a constatat că în chilia ei este foc au fost anunțați pompierii din Botoșani, pompierii au trimis o mașină mică, cu niște furtunașe care nu au putut face absolut nimic. Până au anunțat mașinile cele mari focul s-a întins și nu s-a mai putu salva din materialul lemnos aproape nimic. S-a salvat din casă strictul necesar, un scaun, o masă, etc. Alte maicii care au avut chiliile mai sus nu și-au putut recupera nici hainele”.

După degajarea resturilor în urma incendiului, vor începe activitățile de reconstrucție. Orice ajutor este binevenit.

„Nădăjduim cu ajutorul lui Dumnezeu, cât de curând, să putem ridica o casă mai durabilă”, a spus părintele arhimandrit Ioan Harpa, starețul mănăstirii Popăuți și exarhul mănăstirilor din zona Botoșani pentru Radio TRINITAS. Până la refacerea chiliilor, măicuțele vor sta în locuințe modulare ce vor fi puse la dispoziție de autorități.

Foto: agerpres

Comentarii Facebook


Știri recente