Inaugurarea unui nou centru medical-social pentru persoanele vârstnice la Hârja

Alte câteva zeci de persoane vârstnice vor primi sprijin și susținere din partea Bisericii prin intermediul unui nou centru social-medical. Acesta va fi inaugurat la Hârja, sâmbătă, 23 noiembrie, de catre Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, în prezența doamnei Mariana Câmpeanu, ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor vârstnice, a reprezentanților unor instituții sociale și medicale din țară, precum și a reprezentaților autorităților centrale, județene și locale. Noul centru social-medical vine să completeze activitatea Așezământului Social-Filantropic „Ștefan cel Mare”, unul dintre centrele de profil reprezentative pentru activitatea filantropica a Eparhiei Romanului și Bacăului, alături de Fundația „Episcop Melchisedec”.

Sâmbătă, 23 noiembrie, Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, va oficia slujba de sfintire a noului Centru social-medical pentru persoane vârstnice de la Hârja. La acest moment sunt invitati si alti ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane. Situat în apropierea Așezământului Social-filantropic „Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt”, centrul social-medical pentru persoane vârstnice are o capacitate 60 locuri pentru beneficiari, distribute pe trei nivele în 47 de spații de cazare și cabinete. „Lucrările au debutat cu fondurile proprii și din sponsorizări, dar pe parcurs, cu sprijinul și implicarea directă a Presfințitului Părinte Ioachim Băcăuanul, la acest proiect s-au alăturat și alți sponsori, donatori din țară și, mai ales, din comunitatea ortodoxă a orașului New York – SUA. De asemenea, s-a reușit obținerea unei finanțări a acestui proiect de către Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, începând cu luna aprilie a acestui an. Lucrările au continuat conform graficului de execuție astfel încât, toate finisajele interioare, achiziționarea utilajelor, echipamentelor și dotărilor să fie realizate până în acest moment, dorindu-se instituționalizarea noilor beneficiari din data de 1 decembrie a acestui an”, a explicat preotul Ilarion Mâță, directorul Așezământului Social-Filantropic de la Hârja.

Centrul social-medical pentru îngrijire a persoanelor vârstnice asigură următoarele servicii: promovarea de relatii sociale, reintegrarea comunitara si familială, consiliere psihologica în vederea integrării sociale, servicii de îngrijire socio-medicale de natura socială, găzduire pe perioada nedeterminata, servicii de asigurare a hranei si a suplimentelor nutritive, servicii medicale de urgență, servicii medicale de recuperare și reabilitare: kinetoterapie și fizioterapie, servicii medicale și de îngrijire paleativă, consiliere spirituală.

Tot în aceeași zi, se va inaugura și Ferma de animale a Asociației de la Hârja, ce deservește întreg complexul social-medical pentru vârstnici, bătrânii de la domiciliu și copiii din centrul de zi, ce provin din familii defavorizate.

Costurile de investiție ale noului Centru Social-Medical au fost compuse din fonduri proprii, donații și sponsorizări în valoare de 1.282.150 lei, din bugetul local al Primăriei Oituz – 300.000 lei și finanțarea din partea MMFPSPV in valoare de 1.372.850 lei, totalul fiind de 2.955.000 lei.

Comentarii Facebook


Știri recente