Inaugurarea clădirii complexului muzeal Museikon din Alba Iulia. IPS Irineu a oficiat slujba de binecuvântare

În Cetatea Alba Iuliei a avut loc vineri, 28 aprilie 2017, inaugurarea clădirii care va găzdui primul muzeu al icoanei și al cărții vechi din România, informează site-ul oficial al Eparhiei.

Proiectul Museikon. Un nou muzeu al icoanei revitalizează o clădire monument istoric restaurată în Alba Iulia este rezultatul unui parteneriat încheiat între Consiliul Judeţean Alba, Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul Universităţii din Bergen (Norvegia).

În acest context, cei patru parteneri au adus la un loc o clădire monument-istoric, două dintre cele mai valoroase colecţii de artă veche românească din ţară şi cunoştinţe de specialitate, rezultând un muzeu inedit, ospitalier, viu şi accesibil, prin care va creşte valoarea culturală şi istorică a municipiului Alba Iulia.

Evenimentul s-a bucurat de prezența IPS Irineu și a reprezentanților instituțiilor partenere. De asemenea, la această manifestare festivă s-au alăturat numeroase personalități ale vieții culturale românești, preoți, profesori, ingineri și alţii care au dorit să ia parte la bucuria acestui eveniment.

Începând cu ora 13:00, ierarhul a oficiat slujba de binecuvântare a clădirii muzeului şi apoi a rostit un cuvânt.

 În aceste timpuri marcate de secularism ne revine datoria sfântă de a păstra tezaurul spiritual și material moștenit de la înaintașii noștri. Printr-o frumoasă colaborare dintre Consiliul Județean Alba, Muzeul Național al Unirii, Muzeul Universității din Bergen – Norvegia și Arhiepiscopia noastră, în cadrul proiectului Museikon, ne-am propus, și am reușit, să conservăm patrimoniul bisericesc de pe raza Eparhiei. Astfel, acest patrimoniu sacru poate să  rămână, pe mai departe, o mărturie vie și pilduitoare a etosului autentic românesc, a spus Părintele Arhiepiscop.

După discursurile inaugurale, IPS Irineu a oferit reprezentanților instituțiilor implicate în susținerea și promovarea proiectului Museikon  distincții.


Proiectul Museikon a prevăzut conservarea și restaurarea unei clădiri monument istoric din Alba Iulia, restaurarea a 52 icoane clasate dintre care 49 de icoane de fond, 3 icoane de tezaur și restaurarea a 15 cărți românești vechi cu scopul de a face parte din expoziția permanentă, clasarea a peste 2.500 bunuri culturale și digitizarea întregii colecții.

Oferta culturală cu care Museikon se adresează publicului constă în: expoziție permanentă, în care pot fi admirate cca. 100 de obiecte de artă (icoane pe lemn și sticlă, carte veche românească și străină, diverse piese de cult), parte din ele aparținând tezaurului cultural național; expozițiile temporare (cu rol de promovare a colecției și a artiștilor contemporani); un spațiu al experienței (atelierul tipografic și cel de pictură); o arenă de dezbatere a istoriei locale și naționale, ca urmare a importantelor vestigii arheologice ieșite la iveală în contextul restaurării clădirii și care vor fi puse în valoare în perioada imediat următoare.

Comentarii Facebook


Știri recente