Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor în Arhiepiscopia Dunării de Jos

În Arhiepiscopia Dunării de Jos, tradiționalele manifestări dedicate eroilor patriei au început încă din săptămâna premergătoare acestui moment sărbătoresc, prin susținerea, în toate școlile și liceele Eparhiei a unei ore de religie cu tema „Înălțarea Domnului – Ziua Eroilor”, în care a fost prezentată elevilor importanța religioasă și semnificația națională ale acestei sărbători.

La Praznicul Înălțării Domnului, în toate bisericile din Arhiepiscopia Dunării de Jos, la Sfânta Liturghie au fost pomeniți eroii neamului românesc și au fost organizate ample manifestări liturgice și cultural-artistice pentru cei care s-au jertfit pe „câmpurile de luptă, în lagăre și în închisori pentru apărarea patriei și a credinței strămoșești, pentru întregirea neamului, libertatea și demnitatea poporului român”. De asemenea, slujbe de pomenire au fost oficiate, după Sfânta Liturghie și la cimitirele, troițele și monumentele dedicate cinstirii eroilor neamului.

În preziua praznicului, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi a oficiat slujba Vecerniei cu Litie la parohia „Înălțarea Domnului” din municipiu. La programul liturgic au participat numeroși credincioși din parohie dar și elevi însoțiți de profesorii lor.

În ziua Înălțării Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, la Catedrala Arhiepiscopală din Galați, în prelungirea căreia, a fost organizată tradiționala procesiune închinată eroilor, după cum ne-a transmis pr. Gabriel Molocea.

Alaiul s-a format la biserica „Înălțarea Domnului” din municipiu, unde slujitorii sfintelor altare, garda de onoare constituită din militari ai unităților Garnizoanei Galați, oficialitățile municipale și județene, tineri seminariști și elevi, precum și numeroși credincioși l-au întâmpinat pe Chiriarhul locului.

După rugăciunea de mulțumire, alaiul a pornit către Cimitirul „Eternitatea”, la Monumentul închinat Eroilor Neamului, unde a fost săvârșită cuvenita slujbă de pomenire. După evocarea semnificației Zilei Eroilor, au fost depuse jerbe și coroane de flori, urmate de defilarea gărzii de onoare în acordurile muzicii militare.

Tinerii elevii participanți au depus coroane și flori pe Altarul Eroilor Neamului și au intonat atât Imnul de Stat al României, cât și Imnul Eroilor.

În celălalt mare oraș al eparhiei, Brăila, procesiunea dedicată Eroilor patriei a început la ora 17:00, punctul de plecare constituindu-l biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena”. Procesiunea s-a încheiat la mormintele ostașilor români căzuți în cele două războaie mondiale, din cimitirul cu același nume.

La ambele manifestări închinate eroilor neamului a participat și chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian, care a oficiat, alături de slujitori de la parohiile din cele două orașe, slujba de pomenire și a adresat celor prezenți un cuvânt de folos duhovnicesc.

Comentarii Facebook


Știri recente