Înălțarea Catedralei Naționale în timp atât de scurt și vremuri atât de grele este o minune a Sf. Andrei, spune PS Varlaam

Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul a slujit miercuri, de sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, la Paraclisul Catedralei Naționale.

Catedrala Națională

La predică, ierarhul a subliniat că alături de hramul Învierea Domnului, Sfântul Andrei cinstit în 30 noiembrie este ocrotitor al Catedralei Naționale, pe care o consideră o minune a lucrării sfântului.

„Când s‑a pus piatra de temelie a Catedralei Naționale, ca ocrotitor a fost ales Ocrotitorul României, Sfântul Apostol Andrei cel întâi chemat, care continuă să lucreze în Biserica noastră”.

„Înălțarea acestei mărețe catedrale din preajma noastră, într‑un timp atât de scurt și în vremuri atât de grele și de ostile, este o minune a lucrării Sfântului Apostol Andrei”, a precizat Preasfinția Sa.

Poporul român are o vocație cu totul deosebită

Ierarhul a explicat de ce, pentru români, sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei are o semnificație deosebită.

„Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat ziua de 30 noiembrie ca zi națională bisericească. În mod providențial, la 1 decembrie sărbătorim Ziua Națională a României, la împlinirea a 104 ani de la proclamarea Unirii tuturor românilor. Evanghelia citită astăzi descrie prima întâlnire directă, personală, a Sfântului Apostol Andrei cu Mântuitorul Iisus Hristos”.

„Activitatea Sfântului Andrei a despărțit istoria noastră în două, așa cum a făcut creștinismul peste tot. Lucrarea sa, ajutată de Sfântul Apostol Filip, pe teritoriul nostru, a inaugurat o nouă epocă de mare cultură și de mare spiritualitate. Multele biserici construite în secolele 3-4 vorbind despre puterea comunităților creștine prin dimensiunile deosebit de mari ale acestor vechi biserici, fundațiile unora dintre acestea pot fi vizitate și astăzi, mai ales la Niculițel”.

„Lucrarea Sfântului Apostol Andrei a însemnat aducerea noastră ca popor la Hristos. Dumnezeu a rânduit ca peste procesul de evanghelizare a strămoșilor noștri să se suprapună și procesul de romanizare. Dacia fiind cucerită în anul 106, creștinismul s‑a împletit în mod armonios cu romanitatea și cultura străveche, autohtonă și din această sinteză s-a născut poporul român ca popor creștin în istorie”.

„Creștinarea sa a fost lentă, ființială. Atunci când se năștea biologic ca popor nou, din sinteza daco‑romană, Evanghelia a fost elementul spiritual care a dat sens duhovnicesc acestei nașteri. De aceea, poporul român are o vocație cu totul deosebită”.

În încheiere, PS Varlaam Ploieșteanul a afirmat că „Sfântul Apostol Andrei ne cheamă și pe noi să fim adevărați creștini care să mărturisim cu bărbăție creștină Evanghelia Mântuitorului nostru Iisus Hristos generațiilor care vin după noi, pentru că această moștenire sfântă pe care ne-au lăsat-o părinții noștri vine de la Sfântul Apostol Andrei”.

Distincții

La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul a oferit, din partea Patriarhului Daniel, Diploma omagială 2022 – Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului, cu medalie, persoanelor și instituțiilor implicate în realizarea acțiunilor social‑filantropice desfășurate de Paraclisul Catedralei Naționale pe parcursul acestui an, informează Ziarul Lumina.

Pentru implicarea în proiectul „Gala Bucuriei” au primit distincții: Orchestra Medicilor „Dr. Ermil Nichifor”; Corina Cătălina Lițu; Daniela Nane și George Grigoriu.

În cadrul campaniei „Sănătate pentru sate” au venit în sprijinul semenilor lor aflați în zonele rurale ale țării: dr. Anca Oancea; dr. Carmen Zăhărescu; dr. Gabriela Georgescu; dr. Dănuț Șonțu; dr. Camelia Sărățeanu; dr. Virgiliu Mihail Prunoiu; dr. Cristina Șaptefrați; dr. Raluca Simion; dr. Ionuț Căpățână; dr. Roxana Vădan; dr. Gabriela Gârjoabă; dr. Ionuț Băicoianu; dr. Laurențiu Valentin Stoian; Dănuț Viorel Prună, voluntar coordonator; Cristina Costache, Nina Andres, Vasilica Ionescu, Liliana Dudău și Cristina Gătej, asistenți medicali.

Instituțiile și persoanele implicate în campania „Donează sânge, salvează o viață!” au primit, de asemenea, distincții de recunoștință: Centrul de Transfuzie Sanguină al Ministerului Apărării Naționale „Col. Prof. Dr. Nicolae Nestorescu”; Centrul de Transfuzie Sanguină Ploiești; Liceul Tehnologic „Toma Socolescu” din Ploiești; Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București; Jandarmeria Română; familia Constantin și Alina Jiga‑Scurtu; Andreea Diana Bohos; Maria Rabigan; Micșunica Passerini și Magdalena Dragu.

Mai multe imagini în Galeria Foto.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Urmăreşte-ne pe Twitter: @agentiabasilica

Comentarii Facebook


Știri recente