Înainte-prăznuirea scoaterii Sfintei Cruci; Sf. și Dreptul Evdochim; Sf. și Dreptul Iosif din Arimateea (Lăsatul secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului)

Sfântul și Dreptul Evdochim

Sfântul și Dreptul Evdochim a trăit în timpul împăratului iconoclast Teofil (829 – 842). S-a născut într-o familie credincioasă, părinții săi Vasile și Evdochia i-au acordat o educație aleasă, fiind crescut în frica de Dumnezeu.

La maturitate a ajuns comandant în armată, în Capadocia, îndeplinindu-și cu responsabilitate datoria timp de 33 de ani. A trăit toată viața în curăție și fapte bune.

Tropar Glasul 4

Cel Ce te-a chemat pe tine de pe pământ la cereştile locaşuri păzeşte şi după moarte nevătămat trupul tău, sfinte; că tu, cu curăţie şi cu cinstită viaţă, fericite, ai vieţuit, nespurcându-ţi trupul, pentru aceasta, cu îndrăznire roagă pe Hristos Dumnezeu să ne mântuiască pe noi.

Cunoscându-și dinainte apropierea morții, înainte de trecerea la cele veșnice a dat ordin să fie îngropat fără fast, lucru care s-a și întâmplat. După moarte, pentru viața curată a sfântului, au avut loc numeroase minuni la mormântul său.

Sfântul și Dreptul Iosif din Arimateea

Sfântul și Dreptul Iosif din Arimateea (sec. I) era originar din seminția lui Efraim.

A fost un om bogat, ucenic în taină al Mântuitorului Iisus Hristos. Sfântul Iosif a fost cel care s-a ocupat de îngroparea Mântuitorului Iisus Hristos.

Sf. Iosif din Arimateea coborând trupul Mântuitorului Iisus Hristos de pe Cruce

După ce a cerut lui Pilat trupul Mântuitorului, împreună cu Nicodim au dat jos trupul Mântuitorului Iisus Hristos de pe cruce, l-au învelit în giulgiu alb și l-au așezat în mormânt nou săpat în piatră pe care Sfântul Iosif îl pregătise pentru sine.

Tot în data de 31 iulie, Biserica Ortodoxă serbează Înainte-prăznuirea scoaterii Sfintei Cruci.

Comentarii Facebook


Știri recente