Înainte-prăznuirea scoaterii Sfintei Cruci; Sf. și Dreptul Evdochim; Sf. și Dreptul Iosif din Arimateea (Lăsatul secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului); Duminica a 7-a după Rusalii

Sfântul și Dreptul Evdochim

Sfântul și Dreptul Evdochim a trăit în timpul împăratului iconoclast Teofil (829 – 842). S-a născut într-o familie credincioasă, părinții săi Vasile și Evdochia i-au acordat o educație aleasă, fiind crescut în frica de Dumnezeu.

La maturitate a ajuns comandant în armată, în Capadocia, îndeplinindu-și cu responsabilitate datoria timp de 33 de ani. A trăit toată viața în curăție și fapte bune.

Cunoscându-și dinainte apropierea morții, înainte de trecerea la cele veșnice a dat ordin să fie îngropat fără fast, lucru care s-a și întâmplat. După moarte, pentru viața curată a sfântului, au avut loc numeroase minuni la mormântul său.

Tropar Glasul 4

Cel Ce te-a chemat pe tine de pe pământ la cereştile locaşuri păzeşte şi după moarte nevătămat trupul tău, sfinte; că tu, cu curăţie şi cu cinstită viaţă, fericite, ai vieţuit, nespurcându-ţi trupul, pentru aceasta, cu îndrăznire roagă pe Hristos Dumnezeu să ne mântuiască pe noi.

Sfântul și Dreptul Iosif din Arimateea

Sfântul și Dreptul Iosif din Arimateea (sec. I) era originar din seminția lui Efraim.

A fost un om bogat, ucenic în taină al Mântuitorului Iisus Hristos. Sfântul Iosif a fost cel care s-a ocupat de îngroparea Mântuitorului Iisus Hristos.

Sf. Iosif din Arimateea coborând trupul Mântuitorului Iisus Hristos de pe Cruce

După ce a cerut lui Pilat trupul Mântuitorului, împreună cu Nicodim au dat jos trupul Mântuitorului Iisus Hristos de pe cruce, l-au învelit în giulgiu alb și l-au așezat în mormânt nou săpat în piatră pe care Sfântul Iosif îl pregătise pentru sine.

Tot în data de 31 iulie, Biserica Ortodoxă serbează Înainte-prăznuirea scoaterii Sfintei Cruci.

Comentarii Facebook


Știri recente

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureştilor a organizat o sesiune de comunicări științifice

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din cadrul Fundației „Bucuria ajutorului” a Arhiepiscopiei Bucureștilor a organizat sâmbătă o sesiune de comunicări științifice, cuprinsă în proiectul „Academia de Îngriji Paliative”, informează Ziarul Lumina. Evenimentul a avut…