În urmă cu 140 de ani Banca Naţională emitea prima bancnotă

În urmă cu 140 de ani, în data de 19 ianuarie 1881, Banca Naţională a României emitea şi, ulterior, tipărea la atelierele BNR din Bucureşti prima bancnotă, care avea valoarea nominală de 20 de lei.

Pentru lansarea în circulaţie a acestei bancnote, BNR a utilizat clişee şi hârtie cu filigran elaborate la Banca Franţei.

„În cursul aceluiaşi an, au fost fabricate, în aceleaşi condiţii, nominalurile de 100 şi 1.000 lei. Desenul bancnotelor a fost realizat de Georges Duval, iar gravura clişeelor din cupru de Pierre Dujardin, aceiaşi artişti care au lucrat şi pentru biletele ipotecare”.

„Bancnotele BNR având caracteristici identice cu cele ale emisiunii din anul 1881 au fost emise până în anul 1895 (bancnota de 20 lei), 1906 (bancnota de 1.000 lei) și 1907 (bancnota de 100 lei)”, se precizează pe site-ul BNR.

Introducerea în circulaţie a bancnotelor BNR a reprezentat finalul constituirii sistemului monetar românesc, asigurând „o cantitate de bani suficientă pentru dezvoltarea economiei tânărului stat român independent”, potrivit sursei menţionate.

Foto credit: Twitter / BNR


Abonează-te la newsletter şi fii la curent cu noutăţile!

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente