În Parohia Sf. Nicolae – Dintr-o zi vor fi prezentate mărturii despre Biserica Ienii

Zilele acestea s-au împlinit patruzeci de ani de la demolarea Bisericii Ienii din Capitală.

Pentru a marca acest eveniment și pentru a readuce în memoria colectivă imaginea acestui important locaș din centrul istoric al Capitalei, Parohia Boteanu-Ienii și Parohia Sf. Nicolae-Dintr-o zi au inițiat împreună organizarea unei serii de evenimente în perioada 11-14 mai 2017.

Astăzi de la ora 19:00, în Biserica Parohiei Sfântul Nicolae – Dintr-o zi va avea loc o seară de evocări despre fostul monument. Invitat la această întâlnire va fi Prof. Univ. Dan Mohanu.

Vor fi prezentate mărturii despre Biserica Ienii și despre legăturile dintre acest sfânt locaș și diferite personalități bisericești și oameni de cultură de la sfârșitului secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea.

În deschiderea evenimentului va avea loc un concert de muzică psaltică susținut de Corul Tronos, condus de Arhid. Mihail Bucă.

Demersul celor două parohii se înscrie în tematica Anului comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română, pentru că scoate în evidență una din marile suferințe ale Bisericii Ortodoxe Române – ale slujitorilor și credincioșilor ei: demolarea sfintelor locașuri.

Locașul de cult a fost ctitorit de jupâneasa Iana, de unde și numele bisericii, pe la 1611. În 1724 fratele Mariei Brâncoveanu, Pană Negoescu, și soția sa Safta au ridicat pe locul ei biserica de zid în stil brâncovenesc, care a rezistat până în 1977.

Prilejul pentru demolarea acestei biserici a fost devastatorul cutremur din 4 martie 1977.

Biserica Ienii a rezistat cutremurului fără nicio avariere, totuși ea a fost demolată până la sfârșitul lunii aprilie 1977. Acestui demers i s-au opus atunci membrii Comisiei Centrale de Stat a Patrimoniului Cultural Național, numeroși specialiști și iubitori de istorie și artă, clerici și credincioși.

Comentarii Facebook


Știri recente