In memoriam Grigore Vieru: Rugăciuni şi poezii la Cahul

Poetul Grigore Vieru a fost comemorat săptămâna trecută la Cahul cu prilejul împlinirii a 85 ani de la naşterea sa. Manifestările au cuprins o slujbă de pomenire pentru marele poet, dar şi un spectacol de poezie.

Parastasul a fost oficiat de mai mulţi clerici din Eparhia Basarabiei de Sud la biserica Sf. Pantelimon din zona Valincia, Cahul.

La slujba de pomenire, alături de Exelența Sa Doamna Anca Corfu, Consulul General al României la Cahul, au participat Dandiș Nicolae, Primarul municipiului Cahul, Octavian Țîcu, Deputat în Parlamentul Republicii Moldova, scriitorul Viorel Burlacu, Rodica Dermengi, Directorul Bibliotecii Raionale A. Ciurunga din Cahul, profesori, medici şi credincioși din parohie.

Evenimentul a continuat la Biblioteca municipală cu un recital de poezie și cântec dedicat poetului, iar după-amiază Teatrul municipal BP Hașdeu din Cahul a găzduit spectacolul: „Suflet din sufletul neamului meu”.

În contextul acestor evenimente, Episcopia Basarabiei de Sud a transmis un „mesaj de încurajare și promovare a scriitorilor români din Basarabia în vederea redescoperirii operelor lor atât de valorase și importante pentru educația spirituală a tinerei generații și pentru consolidarea conștiinței de apartenență la un neam, un sânge și o credință, pentru care s-au dus lupte martirice și se duc în continuare”.

Poetul Grigore Vieru s-a născut în ziua de 14 februarie 1935 în satul Pererita din fostul județ Hotin (azi Republica Moldova, raionul Briceni).

În data de 16 ianuarie 2009, poetul a suferit un grav accident de circulație și a fost internat la Spitalul de Urgență din Chișinău.

S-a stins din viaţă în data de 18 ianuarie 2009.

Foto credit: Facebook/Eparhia Basarabiei de Sud

Comentarii Facebook


Știri recente