In memoriam: 21 de personalităţi ortodoxe care au trecut la Domnul în 2021

La fel ca anul precedent, și 2021 a fost un an dificil. Au plecat la Domnul o serie de personalități semnificative ale Ortodoxiei românești și nu numai, între care: episcopi, stareți și starețe de mănăstiri, preoți și profesori de teologie, academicieni și publiciști creștini. Cauzele plecării acestora spre viața veșnică diferă, dar cu siguranță pandemia de Covid-19 și-a pus amprenta pe acest tablou trist.

Dumnezeu să-i ierte și să îi așeze în lumina Sa.

 1. În prima lună a anului, a trecut la Domnul, pe data de 13 ianuarie, Părintele Academician Mircea Păcurariu, autorul celei mai cunoscute lucrări de istoriografie a Bisericii.
 2. Pe data de 1 februarie a trecut la cele veșnice Stavrofora Daniela Nedelcu, Stareța Mănăstirii Vladimirești, mărturisitoare în temnițele comuniste.
 3. În luna martie avea să plece la Domnul Episcopul sârb Atanasie Jeftici, la data de 4 martie 2021.
 4. La scurt timp, scriitorul și publicistul Nicolae Dabija, nepotul arhimandritului Serafim Dabija și membru al Academiei Române, a părăsit această viață la data de 12 martie.
 5. Pe 26 martie, a trecut la Domnul Monahul Gherasim Bulearcă, ucenicul de chilie a Părintelui Paisie Olaru.
 6. Pe data de 7 aprilie, a părăsit această viață preotul Dumitru Merticariu, fratele mai mare al Preasfințitului Părinte Varlaam Ploieșteanul.
 7. La mijlocul lunii aprilie preotul Florian Boitan, fost profesor al Seminarului din București, a trecut la Domnul în data de 12 aprilie 2021.
 8. La două zile distanță, pe data de 14, a trecut la Domnul renumitul profesor de teologie Ioan Ică senior, la vârsta de 89 de ani.
 9. La scurt timp și preotul Dumitru Pintea, Lector și Doctor universitar, a părăsit această viață la data de 16 aprilie 2021, la vârsta de 68 de ani.
 10. Pe data de 8 iunie, Stareța mănăstirii „Sf. Siluan Athonitul” din Iași, Schimonahia Siluana Vlad a trecut la cele veșnice.
 11. La trei zile distanță, a trecut la Domnul părintele Adrian-Bogdan Culici de la Parohia Criș, Protopopiatul Sighișoara, având vârsta de numai 34 de ani, din cauza infectării cu coronavirus.
 12. La finalul lunii iulie, teologul şi jurnalistul ortodox Jean Tchékan a trecut la Domnul, la vârsta de 88 de ani.
 13. În luna septembrie apologetul și mărturisitor al spiritualității ortodoxe, Răzvan Codrescu a părăsit această viață pe data de 13 după o îndelungată suferință.
 14. La finalul lunii septembrie, a plecat din această viață Protos. David Oprea, coordonatorul de cabinet al Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic al Sucevei și Rădăuților.
 15. În data de 8 octombrie, a trecut la Domnul Preasfințitul Părinte Vasile, fost episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.
 16. Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, a trecut la Domnul în data de 21 octombrie 2021. Născut în anul 1968 în localitatea Huța – Chiuiești, județul Cluj, PS Gurie ar fi împlinit astăzi, 31 decembrie, vârsta de 53 de ani.
 17. Părintele Mircea Gorețchi, mărturisitor al lui Hristos și apărător al Bisericii în timpul regimului comunist, a trecut la cele veșnice în ziua următoare pe 22 octombrie.
 18. La finalul lunii octombrie, monahul Gherasim Mariș, secretar și bibliotecar la Schitul Prodromul, a trecut la cele veșnice.
 19. Sâmbătă, 13 noiembrie 2021, la vârsta de 51 de ani, a trecut la Domnul părintele Nicu – George Manea, preot – militar la Statul Major al Forțelor Aeriene.
 20. În luna decembrie, a trecut la Domnul în data de 23, Academicianul Dan Berindei, personalitate marcantă a istoriografiei românești.
 21. Arhimandritul Jacob Langhart, fondatorul Mănăstirii Cantauque din sudul Franței, a plecat la Domnul în data de 28 decembrie.

Veșnica lor pomenire din neam în neam!

Comentarii Facebook


Știri recente