Clericii și monahii din zona Moldovei și-au luat rămas bun de la Protos. David Oprea

Protos. David Oprea, coordonatorul cabinetului Înaltpreasfințitului Părinte Calinic al Sucevei și Rădăuților, a fost condus pe ultimul drum luni, la Mănăstirea Cetățuia din Iași. La Sfânta Liturghie și slujba Înmormântării, oficiate de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, au participat clerici, profesori de teologie, stareți și starețe din zona Moldovei. Părintele David a fost chemat la Domnul vineri, la vârsta de 47 de ani.

„Ceea ce doresc din toată inima a pune în inimile celor care suntem aici este una dintre trăsăturile cele mai pregnante ale vieții părintelui protosinghel David. Și anume: credincioșia, fidelitatea. Toți l-am cunoscut așa, ca fiind ucenicul cel fidel al Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic”, a spus Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul.

Ierarhul a vorbit și despre dragostea cu care i-a înconjurat părintele David pe toți cei pe care i-a întâlnit.

„Pe părintele David l-au simțit ca pe un frate și împreună slujitor și părinții de la Catedrala Arhiepiscopală din Iași, parte dintre ei veniți apoi în slujirea de la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava. Toți cei de față prezenți, dar și cei care nu sunt aici înalță rugăciune la Dumnezeu pentru iertarea și odihna lui cu drepții”, a spus Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

„Ostenitorii de la Centrul Eparhial Suceava suntem acum alături de chiriarhul nostru, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, și de familia părintelui David, mărturisind aici că în el, în părintele David, am întâlnit – în relativ scurtul, dar suficientul timp pentru a cunoaște pe un om – acea persoană în preajma căreia îți este drag să stai: discret împlinitor de ascultare, primitor cu dragoste la reședință, cu o vorbă bună fiecăruia și un așezat zâmbet al bunăvoinței îndelung exersată și din dragoste izvorât”, a mai spus Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul.

Înainte de înhumare, sicirul cu trupul Părintelui Protosinghel David a fost purtat în jurul bisericii mănăstirii.


Părintele David Oprea s-a născut în 25 februarie 1974 la Galaţi și în 1992 s-a închinoviat la Mănăstirea Almaş din judeţul Neamţ. În 1995 a intrat în cinul monahal. În 1996 a fost hirotonit diacon de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.

Din 1997 a fost diacon al Catedralei Mitropolitane din Iaşi, îndeplinind și funcția de coordonator al Cabinetului Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, atunci Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.

A absolvit cursurile Facultăţii de Psihologie şi Asistenţă Socială din cadrul Universităţii „Petre Andrei” din Iaşi (1998-2002) și ulterior (2005-2009) ale Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii din Piteşti.

În anul 2009, la praznicul Bunei Vestiri, la Mănăstirea Sihăstria Voronei, părintele David a fost hirotonit ieromonah, iar în data de 4 mai 2018 a fost hirotesit protosinghel, de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, atunci Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, cu binecuvântarea și din încredințarea Părintelui Mitropolit Teofan.

În 2020, când Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a fost ales Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, l-a urmat cu fidelitate, închinoviindu-se la Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava.

Foto credit: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților / Irina Ursachi

Comentarii Facebook


Știri recente