În localitatea Boian din regiunea Cernăuţi a fost dezvelit bustul lui Iraclie Porumbescu

Bustul lui Iraclie Porumbescu din faţa bisericii ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului” din Boian, regiunea Cernăuţi, a fost sfinţit şi dezvelit duminică în timpul unei slujbe religioase.

Iraclie Porumbescu a fost tatăl compozitorului Ciprian Porumbescu, iar în perioada 1857-1859 a fost paroh al bisericii în faţa căreia a fost aşezat bustul său.

Potrivit istoricului și arhivarului Dragoș Olaru, lucrarea este creația sculptorului Cristian Bota din Boian, informează Agenția BucPress.

La sfințire au participat localnici, oaspeți din România, Cernăuți și satele învecinate, precum și consulul Edmond Neagoe de la Consulatului General al României la Cernăuți.

Bustul dezvelit la Boian este prima statuie dedicată lui Iraclie Porumbescu din întregul spațiu românesc.

Iraclie Porumbescu

Iraclie Porumbescu, născut Golembiovski, a fost un preot ortodox și scriitor român din Bucovina, tatăl compozitorului Ciprian Porumbescu.

A slujit ca paroh în satele bucovinene Șipotele Sucevei (1850-1857 și 1859-1865), Boian (1857-1859), Stupca (1865-1884) și Frătăuții Noi (1884-1896).

S-a remarcat ca unul dintre clericii patrioți ai Bucovinei. De asemenea, a fost și un talentat scriitor, fiind numit de unii „Creangă al Bucovinei”.

Foto credit: bucpress.eu

Comentarii Facebook


Știri recente