În imagini: Șezătoarea „Vremuri de altă dată” în Câmpia Brăilei

Muzeul și Parohia „Sf. Ioan Botezătorul” din localitatea Ianca, județul Brăila, au organizat vineri, în colaborare cu mai multe instituții, șezătoarea intitulată „Vremuri de altă dată”.

Programul a cuprins prezentări ale camerelor din casa tradițională țărănească a Muzeului Ianca, a obiectelor de uz casnic utilizate în gospodării de către înaintași, dar și evocarea unor chipuri luminoase de preoți, monahi, învățători și oameni de seamă ai comunității, informează Arhiepiscopia Dunării de Jos.

Pentru a aduce cât mai aproape publicul vizitator de atmosfera tradițională a satului românesc, în program au fost cuprinse interpretări ale unor cântece tradiţionale româneşti, poezii şi mai multe ateliere de lucru în care s-au regăsit meşteşugurile şi îndeletnicirile bunicilor şi străbunicilor noştri, precum ţesutul la război, cusutul, torsul și confecţionarea de coşuri din nuiele de răchită.

La eveniment au participat oficialități locale, oameni de cultură, cadre didactice, preoți, elevi și vârstnici din comunitate.

Pentru organizarea acestei activități, chiriarhul Dunării de Jos a transmis un mesaj de binecuvântare și de apreciere, atât pentru conducerea Muzeului Ianca, cât și pentru Parohia Ianca I și celelalte instituții partenere în acest demers cultural: Liceul Teoretic „Constantin Angelescu“, Biblioteca din comuna Mircea Vodă și Muzeul Brăilei ”Carol I”.

Cultivarea sentimentelor de respect pentru valorile tradiţionale româneşti, cunoașterea și promovarea patrimoniului cultural tradiţional românesc din zona Câmpiei Brăilei, precum și  evidenţierea tradiţiilor, a datinilor şi obiceiurilor strămoşeşti specifice zonei brăilene, au constituit scopul organizării acestei șezători.


Muzeul Ianca deține o colecție de etnografie ce cuprinde: o casă țărănească din anul 1951 din satul Oprișenești, județul Brăila, un război de țesut, ceramică, țesături și unelte de lucru, precum și o colecție de istorie locală cu acte de proprietate, decorații, medalii, fotografii din perioada interbelică și multe alte documente.

De asemenea,  Muzeul are în componență mai multe încăperi în care sunt prezentate obiectele colecționate de profesorul Ion Bărbuceanu, fondatorul și directorul acestei instituții de cultură din Ianca.

Foto credit: Arhiepiscopia Dunării de Jos

Comentarii Facebook


Știri recente