În imagini: Sărbătoarea Sfântul Efrem cel Nou la Mănăstirea Nea Makri

Mii de credincioși s-au adunat și în acest an la Mănăstirea Nea Makri în ziua sărbătorii Sfântului Efrem cel Nou, cunoscut drept grabnic ajutător și vindecător de boli.

Sfânta Liturghie a fost oficiată duminică, 5 mai 2019, de Mitropoliții Hrisostom de Trikkis și Stagon, Teoclit de Stagon și Meteora, Kiril de Kifisia, Amarusia și Oropo împreună cu Preasfințitul Părinte Hrisostom de Evripu, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Atenei.

Oficierea Sf. Liturghii de Sf. Efrem cel Nou la Mănăstirea Nea Makri. ©Marius Cotos

La finalul Sfintei Liturghii a avut loc o procesiune în interiorul mănăstirii până la locul descoperirii sfintelor moaște ale Sfântului Efrem și la copacul unde a suferit martiriul.

Sfântul Efrem cel Nou a fost trecut în calendarul Bisericii Ortodoxe Române în luna mai 2014, la trei ani după ce Patriarhia Ecumenică a Constantinopolului a aprobat propunerea de canonizare a Noului Mucenic Efrem din Nea Makri venită din partea Bisericii Greciei.

Sfântul Efrem

Sfântul Efrem cel Nou a trăit de la vârsta de 14 ani în Mănăstirea „Buna Vestire” de lângă localitatea Néa Makri și acolo a și fost martirizat.

În anul 1416 otomanii au ocupat regiunea Atica. În anul 1424, atacând mănăstirea, otomanii au tăiat capetele tuturor călugărilor, iar Sfântul Efrem a scăpat nevătămat, deoarece se afla într-o peşteră în care obişnuia să se roage.

În anul următor, păgânii au atacat din nou mănăstirea, prinzându-l și pe Sfântul Efrem. În ziua de 14 septembrie 1425, când Sfântul împlinea 41 de ani, a fost luat rob. Vreme de opt luni și jumătate a fost supus la chinuri groaznice chiar în curtea mănăstirii sale pentru a se lepăda de credința creștină.

Păgânii, văzând că Sfântul Efrem rabdă cu bărbăție chinurile, l-au țintuit cu piroane de un dud, l-au spânzurat cu capul în jos, i-au străpuns trupul cu piroane de fier și, în cele din urmă, i-au înfipt în pântece un lemn aprins.

Sfântul Efrem s-a mutat la Domnul în ziua de 5 mai, în vârstă fiind de 42 de ani. Vezi mai multe despre viața și minunile sfântului în secțiunea Calendar Ortodox.

Foto credit: Marius Cotos

Comentarii Facebook


Știri recente