În imagini: Mitropolitul Moldovei a slujit la hramul Schitului din „Poiana liniștii”

Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei a slujit miercuri, 21 noiembrie 2018, de Intrarea în biserică a Maicii Domnului, la Schitul nemțean „Vovidenia”, numit de Mihail Sadoveanu „Altarul din Poiana liniștii”.

Schitul cu o vechime de peste trei sute de ani era preferat de scriitorul Mihail Sadoveanu care spunea că „în Neamț, umbli ca într-o lume deosebită, urci treaptă cu treaptă către cer și liniște”.

Schitul l-a avut drept ctitor inițial pe unul din episcopii Romanului din secolul al XVIII-lea, Ioanichie.

La Schitul „Vovidenia” exista în trecut un număr însemnat de cărţi şi manuscrise. O parte dintre cărţi, cu o vechime de peste 300 de ani, poartă pe ele însemnări făcute de episcopul ctitor Ioanichie şi de monahi cunoscuți.

Manuscrisele, unele scrise la „Vovidenia”, altele dăruite acestui aşezământ, au o tematică variată: istorică, filocalică, omiletică, tipiconal – liturgică etc. Toate reflectă preocuparea cărturărească a călugărilor ce vieţuiau atât de aproape de obştea stareţului Paisie de la Neamţ.

Astăzi, la Schitul „Vovidenia” se păstrează câteva icoane vechi, vase şi obiecte de cult lucrate din argint, un număr însemnat de tipărituri ieşite de sub teascurile tiparniţei de la Neamţ care împreună vorbesc despre existenţa unei active vieţi bisericeşti trăită în această comunitate monahală.

Biserica mare a schitului din „Poiana liniștii” a fost resfințită anul trecut, în urma unor ample lucrări de renovare.

Foto credit: Doxologia

Comentarii Facebook


Știri recente

25 de citate pro-viață de la Patriarhul Daniel

În preajma Bunei Vestiri, când sărbătorim Întruparea Mântuitorului în pântecele Fecioarei Maria și participăm la marșurile pentru viață organizate în numeroase localități din România și Republica Moldova, Basilica.ro prezintă 25 de citate pro-viață de la…