În imagini: Comemorarea Arhiepiscopului Eftimie Luca la Roman

Arhiepiscopul Eftimie a fost comemorat sâmbătă la Catedrala din Roman cu ocazia împlinirii a cinci ani de la trecerea la cele veșnice.

Coliva pregătită pentru parastasul de cinci ani al Arhiepiscopului Eftimie Luca. ©Arhiepiscopia Romanului și Bacăului

Ierarhul a fost pomenit la Sfânta Liturghie, după care Arhiepiscopul Ioachim a oficiat slujba parastasului pentru predecesorul său.

Înaltpreasfinția Sa a evocat perioada grea prin care a trecut Arhiepiscopul Eftimie, mai ales în timpul regimului comunist ateu.

„Ne regăsim într-un moment prielnic pentru libertatea Bisericii, pentru libertatea de a propovădui Cuvântul lui Dumnezeu. Părintele Eftimie Arhiepiscopul nu a avut parte de un timp ca acesta, mai liber sau plin de libertăți, atunci fiind un timp în care exista o presiune asupra Bisericii”, a spus IPS Ioachim potrivit site-ului oficial al Eparhiei.

Arhiepiscopul Ioachim la comemorarea Arhiepiscopului Eftimie Luca. ©Arhiepiscopia Romanului și Bacăului

După parastasul din catedrală soborul slujitor și credincioșii au mers în procesiune spre mormântul situat în curtea Centrului Eparhial. La mormântul Vlădicăi Eftimie „cel bun” a fost oficiat un Trisaghion.

Arhiepiscopul Eftimie a fost cel de-al 76-lea ierarh pe scaunul de la Roman. A slujit această eparhie în perioada 1978 – 2014.

„El a rămas și va rămâne în conștiința noastră ca un apărător al bunurilor bisericești, al tradițiilor sfinte care împodobesc sfânta noastră ortodoxie și a marcat timpul său ca nimeni altul”, a spus actualul Arhiepiscop al Romanului și Bacăului.

La final, părinții slujitori de la Catedrala Arhiepiscopală au împărțit credincioșilor pachete cu alimente pentru pomenirea fostului Arhiepiscop de la Roman.

Foto credit: Arhiepiscopia Romanului și Bacăului

Comentarii Facebook


Știri recente