În imagini: 13 ani de Mitropolie celebrați liturgic la Cluj

13 ani de Mitropolie

Nouă ierarhi au celebrat liturgic de Buna Vestire aniversarea a 13 ani de la înființarea Mitropoliei Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, devenită ulterior Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Împreună cu Mitropolitul Andrei al Clujului, Maramureșului și Sălajului au slujit: Arhiepiscopul Timotei al Aradului, Episcopii Luchian al eparhiei ortodoxe sârbe din Ungaria și administratorul vicariatului ortodox sârb din Timișoara, Iustin al Maramureșului și Sătmarului, Nicodim al Severinului și Strehaiei, Gurie al Devei și Hunedoarei, Petroniu al Sălajului, Episcopul vicar Vasile Someșanul și Arhiereul vicar Timotei Sătmăreanul.

Predica din cadrul Sfintei Liturghii a fost rostită de Preasfințitul Părinte Petroniu care a subliniat că momentul Bunei Vestiri anunța schimbarea cursului întregii istorii „fiindcă Fiul lui Dumnezeu a venit și s-a unit cu omul”.

„Creatorul s-a unit cu creatura și eternitatea cu cele trecătoare în persoana Fiului lui Dumnezeu întrupat”, a spus Episcopul Sălajului.


La finalul slujbei a luat cuvântul Înaltpreasfințitul Părinte Andrei care a făcut o scurtă incursiune în istoria Mitropoliei pe care o conduce.

Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului a evidențiat lucrarea socială a Mitropoliei și a oferit doamnei Luminița Chirilă, directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Cluj, distincția „Crucea Transilvană” pentru implicarea în acțiuni filantropice.

13 ani de Mitropolie la Cluj

Ziua de 25 martie marchează 13 ani de Mitropolie la Cluj dar și momentul întronizării primului Mitropolit de la Cluj, Bartolomeu Anania, în 2006, iar după cinci ani a Înaltpreasfinţitului Părinte Andrei.

Sărbătoarea din acest an a Mitropoliei subliniază în mod simbolic și împlinirea a 100 ani de la înființarea Consistoriului Ortodox din Cluj, condus de Nicolae Ivan, reîntemeietor al Eparhiei Clujului.

Episcopul Nicolae Ivan este cel care a ctitorit Catedrala din Cluj, Reşedinţa eparhială, prima Academie Teologică, precum și revista „Renaşterea”.

Foto credit: Episcopia Maramureșului și Sătmarului / Facebook

Comentarii Facebook


Știri recente