În Duminica Ortodoxiei, zi în care se rememorează biruința dreptei credințe în fața ereziei iconoclaste, Patriarhul Daniel a adresat un îndemn la susținerea lucrărilor de pictură în mozaic desfășurate la Catedrala Națională.
„Vă îndemnăm să contribuiți, cât poate fiecare, mai ales pentru pictarea chipului sfântului al cărui nume îl purtați”, a recomandat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
În contextul Duminicii Ortodoxiei, Preafericirea Sa a explicat că suntem chemați „să arătăm frumusețile spirituale și duhovnicești, morale, liturgice și filocalice ale Ortodoxiei”.
„Dumnezeu nu este numai Binele și Adevărul, ci și Frumusețea cea negrăită a slavei”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Patriarhul Daniel a explicat că sunt unele picturi mari și mai costisitoare, de 7 metri și jumătate înălțime și 4 metri lățime, cum va fi cea a Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, „deja plătită din contribuția dumneavoastră, a credincioșilor, din partea Catedralei Patriarhale”.
„Dar există și posibilitatea ca unii sfinți să fie pictați doar bust – pentru că așa permite locul și costă mai puțin; iar alții doar medalion. Așa că fiecare poate alege, el împreună cu parohia sau familia respectivă astfel încât să avem bucuria contribuției la pictarea catedralei”.
„Este o lucrare foarte anevoioasă”, a spus Patriarhul Daniel explicitând că „nu se trage cu pensula, ci se pune câte o pietricică foarte micuță de mozaic”.
Cel mai recent chip realizat la Catedrala Națională este reprezentarea Hristos Pantocrator. „Și poate și cel mai frumos”, a apreciat Părintele Patriarh. Această icoană a fost amplasată în interiorul celei mai înalte turle, la 106 de metri înălțime.
Preafericirea Sa a explicat că icoana este unică în felul ei, fiind rezultat al inspirației din mai multe icoane bizantine și al conlucrării dintre pictorul Daniel Codrescu și soția sa, Alina.
Vezi și: Detalii pe care nu le știai despre pictura Catedralei Naționale, proiect unicat
Află cum poți contribui la pictura Catedralei Naționale, pe site-ul pictamcatedrala.ro.
Foto credit: Basilica.ro / Raluca-Emanuela Ene