În clipa când Zaheu a început să își împartă averea a devenit cu adevărat bogat, spune PS Timotei Prahoveanul

„În clipa când Zaheu a început să își împartă averea a devenit cu adevărat bogat, până atunci avea avuție, dar nu îi aparținea lui ci moliilor, ruginii și furilor, așa cum se întâmplă”, a subliniat Episcopul vicar Timotei Prahoveanul al Arhiepiscopiei Bucureștilor în predica rostită duminică la Catedrala patriarhală.

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a explicat Evanghelia citită la Sfânta Liturghie, evidențiind pocăința cu care Zaheu L-a întâmpinat pe Mântuitorul Hristos.

„Când cineva împarte, nu putem cere nimănui să dea totul, să vândă tot, să împartă săracilor și apoi să vină să slujească Domnului, decât dacă cineva va dori cu adevărat acest lucru din inițiativă proprie”.

Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a oferit exemplul femeii văduve care a dat ultimii săi bani templului, ea a fost „persoana care a oferit tot ce avea Templului din Ierusalim. Mântuitorul a văzut acest lucru și l-a lăsat ca exemplu pentru întreaga istorie”.

„O căință ca a lui Zaheu este greu de realizat dacă nu chiar imposibilă”.

Preasfinția Sa a spus că „Mântuitorul s-a bucurat de căința lui Zaheu păstorul care găsește oaia pierdută sau ca femeia care își găsește drahma ce o pierduse. Aceasta este bucuria întoarcerii unui om și a întoarcerii noastre”.

„Pilda lui Zaheu poate fi și pilda întoarcerii noastre, deși uneori nu avem puterea să ajungem la măsura unei astfel de căințe”.

Zaheu

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a explicat ce s-a întâmplat cu Zaheu după căirea sa și după ce și-a împărțit averea săracilor.

Din Constituțiile apostolice și din tradiția Ierihonului aflăm că „marcat și profund bucuros de întâlnirea cu Domnul, Zaheu a lăsat toate, a lăsat vama, a lăsat pe stăpânitorii romani nedrepți cărora le trimitea bani de la vamă și a urmat Mântuitorului”.

„Tradiția Bisericii ne spune că Zaheu l-a însoțit pe Sfântul Apostol Petru în călătoriile pe care le-a făcut pentru predicare Evangheliei. Petru, ucenicul Domului l-a așezat Episcop în Cezarea Palestinei”.

„Zaheu a povestit mereu despre întâlnirea lui cu Domnul și le-a spus tuturor ce înseamnă întoarcerea și mai ales bucuria regăsirii și a întâlnirii cu Fiul lui Dumnezeu”.

În Ierihon, nu departe de locul unde Mântuitorul s-a întâlnit cu Zaheu vameșul, a fost construită o biserică românească.

Preasfinția Sa a încheiat cuvântul, rugându-se ca „Dumnezeu să privească spre noi mereu așa cum a privit spre Zaheu vameșul, să intre în casa noastră și să se bucure de gândul nostru de schimbare a vieții”.

Foto credit: Arhiva Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente