În cel mai recent clasament internaţional al universităţilor, UBB ocupă prima poziţie pe ţară  

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) ocupă prima poziţie dintre universităţile din România incluse în cel mai recent clasament internaţional – University Ranking by Academic Performance (URAP).

La nivel internaţional, UBB se află pe locul 902.

URAP este unul dintre cele mai importante clasamente internaţionale care ierarhizează universităţile din punctul de vedere al performanţei academice, luând în considerare indicatori care să reflecte atât calitatea, cât şi numărul publicaţiilor ştiinţifice, impactul publicaţiilor, citările, dar şi colaborările internaţionale.

„În lume există mai multe clasamente internaţionale globale ale universităţilor, iar cele acreditate de organismul internaţional IREG (11 în 2020) sunt sumarizate anual în ţară în Metarankingul Universitar. UBB ocupă în aceste clasamente primele poziţii în ţară, în cele mai multe prima poziţie, şi astfel prima poziţie în Metarankingul Universitar-2020. Şi în clasamentul URAP, focalizat pe activitatea de cercetare-dezvoltare-inovare (CDI) în context internaţional, UBB a rămas în acest an pe prima poziţie în ţară, ceea ce mă bucură”, menţionează rectorul UBB, prof. univ. Daniel David, într-un comunicat de presă emis de UBB.

Însă, oficialul atrage atenţia asupra unui pericol. „Dacă nu se vor găsi mecanisme pentru susținerea activității de CDI în universități”, spune rectorul Daniel David, nu doar poziția universităților românești în rankinguri va fi slăbită (și asta nu este miza principală), ci va fi afectată capacitatea țării de a genera cunoaștere care să susțină inovații în societate și în beneficiul oamenilor”

URAP realizează anual, începând din anul 2010, clasamentul global al instituţiilor de învăţământ superior (World Ranking of Higher Education Institutions), clasamentul pe domenii fiind realizat începând din anul 2011.

Pe primul loc în clasament se situează Universitatea Harvard, iar Universitatea din Bucureşti ocupă poziţia 970.

Universitatea Babeş-Bolyai a primit numele în onoarea a doi oameni de știință proeminenți din Transilvania, microbiologistul Victor Babeș și matematicianul maghiar János Bolyai. UBB este membru al consorțiului Universitaria, care reunește cele 5 universități de elită ale României.

Sursă foto: G4media

Comentarii Facebook


Știri recente