În Cancun a fost oficiată prima liturghie în limba română

Comunitatea ortodoxă românească din Cancun, Mexic, a participat în data de 20 martie 2021 la prima Sfântă Liturghie în limba română. Slujba a fost oficiată de pr. Daniel Ene, Secretar eparhial – Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Statelor Unite ale Americii, în biserica catolică Sf. Maria.

Clericul a oficiat o vizită misionară în Mexic, în perioada 18 – 22 martie, cu binecuvântarea Mitropolitului Nicolae și la invitația ES. Marius-Gabriel Lazurca, Ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Statele Unite Mexicane.

La Sfânta Liturghie au participat Ambasadorul Marius Lazurca, Consulul Onorific al României în Cancun, Eduardo Albor, și mai mulți credincioși români care locuiesc în Cancun și Playa del Carmen.

„Românii din Cancun au avut prilejul să se spovedească în această primă săptămână a Postului Mare, să facă pomenire pentru cei adormiți și de asemenea să asculte pentru prima dată Sfânta Liturghie în limba română în această parte a lumii”, a declarat Pr. Daniel Ene.

După Sfânta Liturghie, oficialii români s-au întâlnit cu preotul Luis Pablo Garza, parohul bisericii catolice Sf. Maria din Cancun, și cu Monsenor Pedro Pablo Elizondo Cardenas, Episcopul Catolic de Cancun, care a primit din partea Mitropolitului Nicolae Icoana Comemorativă a anului 2021.

Icoana o reprezintă pe „Maica Domnului de la Guadalupe – Patroana copiilor nenăscuți” şi protectoare a Americilor.

„Icoana dăruită păstrează în centru acest chip al Maicii Domnului dimpreună cu chipul Sfinților Împărați Constantin și Elena, ocrotitorii Mitropoliei, alături de Sf. Gheorghe Pelerinul și Sf. Rafael de Brooklyn, ocrotitorii Protopopiatului de New York, Noua Anglie și Estul SUA”, a explicat pr. Daniel Ene.

În cadrul întâlnirilor s-a discutat ideea înființării unei parohii ortodoxe românești în această zonă unde nu există nici o biserică ortodoxă. Cea mai apropiată se găsește la 300 de km distanță în orașul Merida, fiind în jurisdicția Bisericii Antiohiene, a precizat pr. Daniel Ene.

Liturghie în Mexico City

Vizita misionară a părintelui Daniel Ene a început în data de 18 martie. Clericul s-a întâlnit cu membrii corpului diplomatic al Ambasadei României în Mexic şi au fost purtate discuţii despre realitățile comunității românești din Mexic și despre greutățile întâmpinate în această perioada de pandemie.

Părintele Daniel a oferit din partea Mitropolitului Nicolae, ca simbol al aprecierii și purtării de grijă a Înaltpreasfinției Sale față de românii care trăiesc în Mexic, dar și pentru ostenitorii Ambasadei, Icoana comemorativă a Mitropoliei Ortodoxe Române a celor două Americi pentru anul 2021.

După Cancun, Părintele Daniel Ene a vizitat duminică, 21 martie, comunitatea românească din Mexico City. Clericul a slujit la Catedrala Greacă Sf. Sofia în prezenţa Mitropolitului Atengora al Mitropoliei ortodoxe grecești de Mexic, America Centrală, Columbia, Venezuela și Insulele Caraibe, şi a Episcopului Isihios de Makrianis (Patriarhia Ecumenică).

La finalul Sfintei Liturghii, părintele Daniel a dăruit Mitropolitului Atenagora Icoana comemorativă a anului 2021 precum și albumul Pagini de istorie a Ortodoxiei Românești în America.

Luni 22 martie, la orele prânzului părintele Daniel și ambasadorul Marius Lazurca au avut o întâlnire cu Mitropolitul Ignatius (Samaán) al Bisericii Ortodoxe Antiohiene a Mexicului, Americii Centrale și Venezuelei.

În perioada 23-31 martie, părintele Daniel Ene efectuează o vizită misionară în Columbia, urmând ca în luna aprilie să viziteze Venezuela, acolo unde există o parohie românească cu o biserică de lemn construită în stil maramureșean.

Foto credit: Mitropolia Ortodoxă Română a celor două Americi

Comentarii Facebook


Știri recente

Patriarhul Daniel: Sărbătoarea Sf. Ap. Andrei este confirmarea credinței apostolice a poporului român (Text integral)

Predica Preafericitului Părinte Daniel la sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României, rostită în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reședința Patriarhală, 30.11.2023. Text revizuit de autor: Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, cel întâi…