IGSU testează sistemul RO-ALERT

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a anunţat săptămâna trecută că va realiza, în colaborare cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, o nouă rundă de testări ale Sistemului RO-ALERT.

Activitatea are scopul de a examina funcţionarea sistemului prin transmiterea unor mesaje de test către telefoanele mobile aflate în raza celulelor de telefonie mobilă din anumite zone.

Telefoanele configurate pentru recepţia mesajelor RO-ALERT şi care se vor afla în aria de acoperire a celulelor din zonele selectate pentru testare vor recepţiona următorul mesaj:

TEST! Acesta este un mesaj pentru testarea sistemului RO-ALERT. Nu se impune aplicarea măsurilor de autoprotecţie.

Pentru a primi mesajele transmise de IGSU şi structurile sale teritoriale sunt necesare setări specifice pe terminalele mobile.

Informaţiile privind configurarea telefoanelor, în funcţie de model şi de operatorul de telefonie mobilă, sunt puse la dispoziţia publicului pe portalul ro-alert.ro şi pe site-urile operatorilor publici de reţele de comunicaţii mobile.

Ce este Sistemul RO-ALERT?

Sistemul RO-ALERT permite difuzarea mesajelor de tip Cell Broadcast destinate avertizării şi alarmării populaţiei în situaţii de urgenţă, pentru adoptarea comportamentului necesar autoprotecţiei în caz de urgenţă majoră.

Când se transmit mesaje RO-ALERT?

Mesajele sunt difuzate doar în situaţii majore de urgenţă, în zonele afectate. Sistemul RO- ALERT este folosit în situaţii majore în care viaţa şi sănătatea cetăţenilor sunt puse în pericol, cum ar fi fenomene meteo extreme, inundaţii ameninţătoare, atac terorist sau alte situaţii care ameninţă grav comunităţile.

Din momentul operaţionalizării Sistemului RO-ALERT (septembrie 2018) şi până în prezent au fost transmise peste 400 de mesaje de avertizare a populaţiei, în situaţii reale.

Astfel, populaţia a fost informată de existenţa pericolului imediat şi a putut adopta măsurile de autoprotecţie.

Foto credit: IDevice.ro

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente