Ieșenii i-au cinstit pe Sfinții Martiri Brâncoveni

Sfinții Martiri Brâncoveni au fost cinstiți sâmbătă, 16 august 2014, într-o biserică ieșeană. Hramul Bisericii „Sfânta Mahramă a Domnului” și „Sfinții Martiri Brâncoveni” a început vineri seară cu Vecernia unită cu Litia și a continuat a doua zi cu Utrenia și Sfânta Liturghie, informează „Ziarul Lumina”.

La 300 de ani de la martiriul lor, Sfinții Martiri Brâncoveni au fost sărbătoriți în sigura biserică din Iași închinată lor. Aflat pe strada Decebal, locașul de închinăciune în stil bizantin i-a adunat pe enoriașii Parohiei „Sfânta Mahramă a Domnului” și „Sfinții Martiri Brâncoveni”, dar și pe numeroși ieșeni. Delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, la slujba Vecerniei unită cu Litia a fost pr. Vilie Doroșincă, protopop al Protopopiatului Iași 2, cuvântul de învățătură fiind rostit de pr. Constantin Sturzu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Iașilor.

„La Vecernia unită cu Litia au slujit 19 preoți, în prezența unui număr mare de credincioși. Cu acest prilej, am ascultat un cuvânt de învățătură al părintelui consilier cultural Constantin Sturzu. Apoi, în calitate de delegat al Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, am ținut să arăt faptul că în cei 13 ani de la înființarea acestei parohii, prin efortul pe care l-au făcut credincioșii, sub supravegherea preoților slujitori, și prin contribuția financiară primită din partea Primăriei Municipiului Iași, s-au putut realiza multe lucruri din punct de vedere administrativ, dar și social-filantropic. De asemenea, am scos în evidență faptul că anul acesta, când se împlinesc 300 de ani de la trecerea la cele veșnice a Sfinților Brâncoveni, la această parohie Înaltpreasfințitul Teofan a slujit Sfânta Liturghie cu ocazia conferinței de primăvară a preoților din Protopopiatul Iași 2, locașul de închinăciune care a îmbrăcat straie de sărbătoare pe 16 august fiind cea mai apropiată biserică de sediul protopopiatului nostru. Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a oficiat tot anul acesta slujba de Sfințire a așezământului brâncovenesc al Parohiei „Sfânta Mahramă a Domnului” și „Sfinții Martiri Brâncoveni”, amenajat în colaborare cu Primăria Municipiului Iași. Am transmis, din partea Înaltpreasfințitului Mitropolit Teofan, arhiereștile binecuvântări credincioșilor și slujitorilor acestei biserici, asigurându-i că Înaltpreasfinția Sa îi are permanent în rugăciune”, a relatat pr. protopop Vilie Doroșincă, care a menționat că după slujba Vecerniei unită cu Litia a fost sfințit un loc de rugăciune format dintr-o cruce brâncovenească flancată de icoane ale martirilor brâncoveni. În ziua hramului s-a oficiat Utrenia, Sfânta Liturghie și Parastasul pentru cei adormiți, iar la final s-a organizat o expoziție de pictură.

Comentarii Facebook


Știri recente