Ierarhul român cu pregătire medicală: Stresul, frica, panica scad imunitatea organismului

Într-un interviu la Radio Trinitas, Episcopul Sofronie al Oradiei care, pe lângă pregătirea teologică are și studii de medicină, a semnalat că stresul, frica și panica scad imunitatea organismului.

„Cercetătorii au constatat, în urma studiilor pe care le-au făcut, că stresul, frica, angoasa, anxietatea, panica, nu doar că duc la suferințe psihice, cum este depresia, foarte la modă în lumea noastră modernă, dar scad capacitatea de apărare a organismului împotriva bolilor, inclusiv a celor organice, trupești, în cazul de față împotriva pandemiei care devastează umanitatea”.

„Stresul, frica, panica scad imunitatea organismului și atunci el se luptă mult mai greu cu pericolul”, a indicat PS Sofronie.

Ierarhul a spus că trebuie „să avem mare grijă ce fel de informații primim și să nu dăm crezare tuturor știrilor care vin, mai ales celor alarmiste, pentru că, deși Dumnezeu îngăduie suferința oamenilor, El nu vrea moartea noastră, ci ne îndeamnă să ne întoarcem la El”.



Sănătatea pentru suflet și trup

Preasfințitul Părinte Sofronie a precizat că starea de izolare în care ne aflăm poate fi benefică atât pentru trup, cât și pentru suflet: „un timp petrecut acasă și mult în sânul familiei, o ocazie pentru rugăciunea împreună, a tuturor membrilor familiei, o ocazie pentru apropierea mai intensă, mai profundă de Dumnezeu, cu atât mai mult cu cât dorul după sfintele slujbe, după participarea la Sfânta Liturghie și la Laudele Bisericii este arzător și a cuprins inimile tuturor”.

„Iar dacă pentru suflet nu ne îngrijim foarte tare, găsim mult răgaz pentru trup. De altfel, și frica de boală este tot o îngrijire a trupului, dar ascunde și preocuparea sufletului de data aceasta”.

„Dacă omul fără aer se sufocă, este în pericol de moarte, cum se întâmplă și în cazul pandemiei prin care trece omenirea, la fel și sufletul, fără rugăciune, care este aerul sufletului, este în pericol de moarte”.

„Deci, regăsind sănătatea trupului, avem ocazia unică să regăsim și sănătatea sufletului. Desigur, prin rugăciune și chiar prin priveghere”, a subliniat Episcopul Oradiei reamintind că suntem în Post.

„La vreme de încercare, la vreme de ispită este mare nevoie de rugăciune, prin care să redescoperim frumusețea iubirii lui Dumnezeu față de oameni”.

PS Sofronie: „bătrânii de azi au ținut Biserica în viață în perioada comunistă, trebuie să-i protejăm!”

Bătrânii de azi au ținut Biserica în viață în perioada comunistă, trebuie să-i protejăm, a atenționat în această dimineață, la Radio Trinitas, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei. Vârstnicii de azi au ținut bisericile deschise în comunism, au salvat această țară, așa că avem o mare responsabilitate față de ei și nu trebuie să-i lăsăm să iasă afară în această perioadă, a adăugat Părintele Episcop. În Episcopia Oradiei au fost implementate măsuri speciale în acest sens, a fost creată o rețea de voluntari care să-i ajute pe bătrâni și pe cei nevoiași, un exemplu ce poate fi preluat oriunde este nevoie și este multă nevoie în aceste zile. „Dumnezeu este cu noi, cine este împotriva noastră? Vom depăși acestă ispită mondială”, a concluzionat Preasfinția sa. Episcopul Oradiei, nu doar teolog ci și absolvent de medicină, a dat și o mulțime de sfaturi practice despre cum să ne ferim de boală. Vă invităm să le aflați!

Publicată de Radio TRINITAS pe Vineri, 27 martie 2020

”Dumnezeu umple singurătatea noastră

Printre recomandările pentru perioada de izolare, Preasfinția Sa a recomandat rugăciune cât mai multă și lecturi duhovnicești.

„Să ne întoarcem la carte, să lăsăm deoparte rețelele de socializare, în mod excesiv folosite și știrile alarmiste și să punem mâna pe o carte bună, o carte duhovnicească este ideal, dar există și toate celelalte cărți ale marii literaturi, ale clasicilor, ale autorilor contemporani, cărți care ne pot ajuta, ne pot înfrumuseța viața, ne pot umple singurătatea”.

„În primul rând Dumnezeu este Cel Care umple singurătatea noastră, dar apoi tot ceea ce este frumos în jurul nostru și în casele noastre, ce ne-au lăsat marii Părinți, marii scriitori, marii artiști, marii compozitiori, putem acum să folosim”.

„Să redescoperim bucuria audiției muzicale, să îl ascultăm pe Bach, pe Beethoven, pe Mozart, pe compozitorii din epoca barocă, pe cei contemporani nouă care au compus muzică frumoasă, chiar contemporani în sensul modern și post-modern al cuvântului, cum este Vangelis sau Jean Michel Jarre și alții”.

„Sunt atâtea modalități de a ne petrece timpul liber și de a ne umple singurătatea, începând însă cu rugăciunea și terminând cu ea, pentru ca pacea lui Dumnezeu să se așeze în sufletele noastre, în viețile noastre, în casele noastre, pe care să le transforme în biserici”.

Îndemnul transmis de ierarh la finalul intervenției a fost: „Fruntea sus, inima deschisă și să Îl chemăm insistent pe Dumnezeu în rugăciune!”.


Episcopul Sofronie a urmat cursurile Facultății de Medicină din Timișoara între anii 1987 – 1993. În perioada 1993 – 1994 a lucrat ca medic stagiar în Arad la Spitalul Judeţean şi la Spitalul Municipal.

În vârstă de 52 de ani, Episcopul Oradiei este cel mai poliglot ierarh român. Cunoaște germana, franceza, engleza, rusa, italiana, maghiara, sârba, croata.

Foto credit: Episcopia Oradiei

Comentarii Facebook


Știri recente