Fenomenul fake news prin ochii unui ierarh: Strecoară panică şi exploatează fricile oamenilor

Episcopul Ignatie al Huşilor a abordat în predica duminicală fenomenul ştirilor false care circulă mai ales în vremuri de criză. El a catalogat fake news-urile drept „o adevărată ciumă”.

Exploatarea fricilor oamenilor reprezintă una dintre caracteristicile ştirilor false propagate în societate, mai ales în timpul pandemiei de coronavirus, a spus ierarhul.

„Nu fac altceva decât să strecoare panică, nicidecum să diminueze intensitatea fricii. Este o iluzie, devenim şi mai panicoşi, mai stresaţi şi mai angoasaţi de ceea ce ni se trimite”.

„Unele dintre ele, dacă nu suntem suficient de inteligenţi şi nu avem un spirit foarte fin al discernământului, ne vor anestezia, le vom îngurgita ca «medicamente» care ne anesteziază o durere”.


Focul se naşte din piatră şi fier, minciuna din vorbă multă şi din gluma prostească. Minciuna înseamnă pieirea dragostei, iar jurământul mincinos tăgăduirea lui Dumnezeu

– Sf. Ioan Scărarul


Ierarhul a explicat că ştirile false au la bază minciuna şi a reamintit cuvintele Sfântului Ioan Scărarul (sărbătorit în duminica a 4-a din Post) despre practica ascunderii sau trunchierii adevărului, care reprezintă un obstacol în calea desăvârşirii spirituale.

„Sfântul Ioan Scărarul ne spune că la originea oricărei minciuni stă făţărnicia şi viclenia. Cu alte cuvinte, cei care lansează şi pur şi simplu confecţionează minciunile propagandistice, fake news-urile, sunt făţarnici şi foarte vicleni”.

„Cei care confecţionează aceste minciuni propagandistice, care sunt mult mai grave decât ştirile false, nu fac altceva decât să transmită că ei înşişi sunt stăpâniţi de frică”.

Episcopul a subliniat legătura dintre minciună şi frică.

„Omul nu minte decât numai din frică”, a spus Preasfinţia Sa, deoarece „îi este teamă să nu suporte anumite consecinţe în urma adevărului pe care îl va spune”.

Preasfinţia Sa a insistat asupra realităţii că în spatele minciunilor propagandiste se află un duh rău, viclean, care ambalează perfid neadevărul într-o imagine atractivă:

„Minciuna este cea care diminuează dragostea dintre oameni. Nu mai avem capacitatea de a ne iubi unul pe celălalt. Însuşi Hristos ne spune că «tatăl minciunii este diavolul». Diavolul nu înseamnă dragoste. Înseamnă ură, dezbinare, sciziune foarte multă.

Unde este minciună, fake news, este dezbinare, ură. În spatele acestor minciuni propagandistice sigur stă un duh rău care îi inspiră pe cei care le lansează”.

Ierarhul şi-a încheiat cuvântul de la Catedrala Episcopală din Huşi îndemnând la discernământ şi atenţie.

Foto credit: Episcopia Huşilor

Comentarii Facebook


Știri recente