Ierarhii bănățeni au slujit la hramul Mănăstirii Dobrești

La praznicul Sfintei Cuvioase Parascheva, credincioși din întreg Banatul și-au îndreptat pașii spre Mănăstirea Dobrești din Arhiepiscopia Timișoarei pentru a participa la slujbele săvârșite cu prilejul hramului mănăstirii și pentru a se închina la veșmântul sfintei primit ca binecuvântare din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

După cum informează Ziarul Lumina, slujbele religioase la ctitoria celui de-al șaselea Patriarh al României au început duminică, 13 octombrie, în ajunul praznicului, când a fost săvârșită Vecernia unită cu Litia, urmată de Utrenie. În ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva, pe 14 octombrie, Sfânta Liturghie a fost oficiată, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, de Înaltpreasfințitul Timotei, Arhiepiscop al Aradului, împreună cu Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, și Preasfințitul Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei. Din soborul slujitorilor au făcut parte protos. Matei Buliga, starețul mănăstirii din localitatea Dobrești, județul Timiș, precum și preoți și diaconi de la parohiile și mănăstirile învecinate așezământului monahal.

Cuvântul de învățătură a fost adresat credincioșilor prezenți la praznic de către Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, care a subliniat modelul de aleasă viețuire al Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Moldovei. La finalul Sfintei Liturghii, au fost oficiate slujba de sfințire a prinoaselor și un Trisaghion. De asemenea, Preasfințitul Paisie Lugojeanul a transmis celor prezenți binecuvântarea și dragostea părintească a Înaltpreasfințitului Mitropolit Nicolae. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul coral „Theophoros” al Arhiepiscopiei Timișoarei, condus de diac. dr. Ion-Alexandru Ardereanu. La sărbătoarea hramului au participat numeroși credincioși, precum și reprezentanți ai autorităților locale și județene.

Mănăstirea din satul Dobrești, comuna Bara, județul Timiș, a fost înființată la 9 iulie 2003, la inițiativa și stăruința Preafericitului Părinte Patriarh Daniel (pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei). În semn de evlavie și prețuire față de Sfânta Cuvioasă Parascheva și aducere aminte de locurile natale, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit în dar, odată cu în-ființarea Mănăstirii Dobrești, un veșmânt care a acoperit moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași. Acesta este așezat în biserica satului, într-o raclă din lemn de stejar, pe care este sculptat chipul Sfintei Cuvioase Parascheva încadrat de motive florale. Locul pe care se construiește biserica a fost sfințit la 23 octombrie 2005. Până la 1 iulie 2008 s-au întreprins eforturi pentru finalizarea proiectului și pentru obținerea autorizațiilor necesare începerii construcțiilor. Cu această dată a început efectiv construcția bisericii.

Lucrările de construcție a mănăstirii continuă și în acest moment biserica mare a așezământului este în prag de finisare, fiind executate tencuielile interioare și exterioare, iar corpul de chilii destinat obștii și pelerinilor este în curs de edificare.

Comentarii Facebook


Știri recente