Ierarhi în rugăciune la Mănăstirea „Sfânta Maria” – Techirghiol

Credincioși și beneficiari ai bazei de tratament de la Centrul Social Pastoral Sfânta Maria din Techirghiol au avut duminica trecută bucuria de a participa la Sfânta Liturghie oficiată de doi ierarhi. PS Nicodim și PS Siluan al Ungariei au slujit la demisolul bisericii noi, de zid, a Mănăstirii Sfânta Maria, situată în apropierea bazei de tratament.

Din soborul de clerici care au liturghisit în 24 septembrie 2017 a făcut parte și Părintele Arhimandrit Cleopa Nistor, Consilier Patriarhal și Administratorul Centrului.

Răspunsurile la strană au fost date de un grup de maici al mănăstirii, iar la slujbă au participat mulți credincioși, din Techirghiol, dar și din alte părți ale țării, veniți la tratament, informează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

În această zi a fost sărbătorit și Sfântul Cuvios Siluan Atonitul, monah atonit rus, mutat la cele veșnice în 24 septembrie 1938 și trecut în rândul Sfinților în anul 1987, de Patriarhia Ecumenică.

Cuvântul a fost rostit de PS Siluan care a valorificat învățăturile textului biblic duminical, cât și aspecte importante și ziditoare de suflet din viața și nevoințele monahicești ale Sfântului Siluan Athonitul.

La final, PS Nicodim și-a exprimat, la rândul său, mulțumirea față de Bunul Dumnezeu, de Patriarhul Daniel și de ceilalți Părinți și Maici de la Techirghiol, dar și bucuria de a sluji în acest frumos locaș de cult și de a se afla în aceste zile la Centrul Social Pastoral Sfânta Maria din Techirghiol.

Clerul și credincioșii au felicitat pe Episcopul Siluan cu prilejul aniversării zilei onomastice și au primit binecuvântarea celor doi ierarhi.

Piatra de temelie a bisericii de zid a Mănăstirii Sfânta Maria a fost așezată în anul 2000, lucrările propriu-zise de construcție au început în 2002 și au continuat cu multă sârguință în această perioadă, cu binecuvântarea și purtarea de grijă a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și sub îndrumarea Maicii Starețe Lucia Roșu.

Actualmente sunt finalizate, așteptând momentul binecuvântat al sfințirii bisericii care cu ajutorul lui Dumnezeu va avea loc anul viitor.

Baza de tratament a Centrului Social Pastoral Sfânta Maria din Techirghiol are o istorie bogată, fiind începuă în anul 1928, cu purtarea de grijă a Primului Patriarh al României, Miron Cristea, sub forma unui sanatoriu pentru preoți.

În 1936 a dobândit un Paraclis, închinat Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, iar din 1951 o minunată biserică din lemn, adusă de la Stâna Regală din Pelișor, de la Sinaia, când a început să funcționeze aici și o mânăstire de maici, cu statut de Stavropighie Patriarhală.

În 2008, sub purtarea de grijă directă a Patriarhului Daniel și sub conducerea Părintelui Ieromonah Cleopa Nistor, Centrul Social Pastoral Sfânta Maria, dar și Mânăstirea de Maici aflată mai înainte, vreme de 40 de ani sub conducerea Maicii Starețe Semfora Gafton, iar din 2008 fiind condusă de Maica Stareță Lucia Roșu, s-au dezvoltat foarte mult și se ocupă atât de viețuirea monahală, cât și de îngrijirea a sute și mii de credincioși, veniți din diferite părți ale țării pentru a se trata de diferite probleme reumatismale.

Tot aici, la Mânăstirea Sfânta Maria din Techirghiol, a trăit vreme de câteva zeci de ani și Părintele Arhimandrit Arsenie Papacioc, renumit și foarte apreciat duhovnic, care a îndrumat nenumărate generații de credincioși și s-a mutat la cele veșnice în anul 2011.

Foto credit: Episcopia Ortodoxă Română a Ungariei

Comentarii Facebook


Știri recente