ICR New York prezintă Stindardul liturgic al Sfântului Ștefan în cadrul seriei „Istoria României într-un obiect”

Institutul Cultural Român (ICR) din New York a realizat o prezentare a Stindardului liturgic al Sfântului Ștefan în cadrul Proiectului ”The History of Romania in One Object” / „Istoria României într-un obiect”, realizat în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a României (MNIR).

Prezentarea a fost realizată luni, 25 mai 2020, de dr. Cristiana Tătaru, istoric de artă, numismat, în prezent curator în Sala Monedelor și Departamentul Tezaurului Istoric din cadrul MNIR.

The History of Romania in One Object / The Banner of Stephen the Great

#HistoryofRomaniainOneObject: The Banner of Stephen the Great (1457-1504). Video presentation by art historian and numismatist Cristiana Tătaru, curator of the National History Museum of RomaniaMNIR Institutul Cultural Român #RCINY #ICRNY

Publicată de Romanian Cultural Institute in New York pe Luni, 25 mai 2020

În cadrul aceluiași proiect au mai fost prezentate, de către istorici ai MNIR, „Coroana de oțel a Regilor României”, „Brățările dacice”, „Gânditorul și femeie șezând”.

Lăsând în urmă complexa civilizație dacică, programul se orientează spre Moldova medievală, una dintre provinciile istorice care alcătuiesc România contemporană, în perioada înfloritoare a lui Ștefan cel Mare (1457-1504).

Stindardul liturgic al Sfântului Ștefan cel Mare

„Stindardul liturgic” al Sfântului Domnitor Ștefan cel Mare este una dintre cele mai valoroase piese de patrimoniu aflate în colecțiile MNIR. Acesta a fost realizat la porunca marelui domnitor, în anul 1500.

Contextul politico-militar din timpul Primului Război Mondial a permis recuperarea valorosului artefact cu ajutorul autorităților militare și civile franceze, fiind înmânat reprezentanților României la Paris, în cursul unei ceremonii solemne în luna august 1917, în timpul bătăliilor de la Mărăști, Mărășești și Oituz.

Din cauza războiului, stindardul a rămas la Paris, până în decembrie 1919. Stindardul liturgic al lui Ștefan cel Mare este nu numai una dintre cele mai importante piese din patrimoniul cultural al României, dar și un simbol al legăturilor dintre Franța și țara noastră.

Interesul comunității științifice a determinat inițierea unui amplu proces de restaurare și cercetare, care a readus la viață donația domnitorului moldovean.. ©Doxologia

Istoria României într-un obiect

Programul ICR New York reconstituie epoci definitorii din istoria națională prin intermediul câtorva artefacte reprezentative, de o mare încărcătură simbolică, care sintetizează un întreg context cultural, economic, tehnologic sau politic.

Artefactele sunt prezentate publicului nord-american în fiecare săptămână pe platformele de social media ale Institutului (blog, YouTube, Facebook, Instagram, Twitter), prin imagine, text și video.

Sursă Foto: capodopere2019.ro

Comentarii Facebook


Știri recente