Icoane ortodoxe expuse la Muzeul Național de Artă al României

Iubitorii de artă din București pot vizita până spre sfârșitul lunii aprilie expoziția de icoane ortodoxe de tradiție rusească, deschisă în sălile „Kretzulescu” ale Muzeului Național de Artă al României, informează Ziarul Lumina.

După mai bine de două decenii, Muzeul Național de Artă al României expune din nou, în cadrul expoziției „Între Est și Vest. Pictură rusă din Patrimoniul Muzeului Național de Artă al României (secolele XVI-XX)”, 59 de lucrări, 31 de icoane și 28 de picturi. Toate lucrările sunt din colecțiile Secției de Artă Europeană și Decorativă a muzeului. Prin expoziția acestor creații semnificative pentru perioada dintre secolele XVI-XX se dorește ilustrarea evoluției unei școli de pictură care a început sub semnul artei bizantine și a continuat sub influența celei occidentale, ajungând ca la începutul secolului al XX-lea să contribuie la schimbarea profundă a artei europene. „Icoanele prezente în expoziție, precum cea a Arhanghelului Gavriil (sec. XVI, Școala din Novgorod), sunt exemple strălucite ale stilului inconfundabil al iconarilor ruși, care evoluează de la fidelitatea față de arta bizantină, spre o mai mare fluiditate a desenului și o cromatică vie și strălucitoare. Marcată până spre sfârșitul secolului al XIX-lea de influența unor pictori precum Teofan Grecul sau Andrei Rubliov, pictura rusă îmbină vechile tradiții cu influențe europene occidentale, atingând un mare rafinament tehnic. Reformele impuse de Petru cel Mare în secolul al XVIII-lea declanșează modernizarea Rusiei, dar și declinul stilisticii bizantine a artei icoanelor. Efectele în domeniul artei se manifestă prin înființarea școlii ruse de pictură de șevalet și constituirea primelor colecții de artă occidentală. Noua generație de pictori ruși aduce, în secolul al XIX-lea, sincronizarea artei ruse cu mișcările și curentele artistice europene”, se arată în comunicatul emis de MNAR.

Tot în București, cu sprijinul Centrului Cultural Mioveni, jud. Argeș, a fost vernisată miercuri seară o expoziție de fotografie despre monahismul din mănăstirile ortodoxe din întreaga lume, la librăria Predania. Sunt reunite aproximativ 200 de fotografii din 25 de țări, iar evenimentul este organizat de OrthPhoto, o comunitate interactivă de fotografi amatori și profesioniști care doresc să împartă și să expună fotografii tematice despre tradițiile și frumusețile Ortodoxiei de pretutindeni. Proiectul OrthPhoto.net este cea mai mare bază de date de fotografie cu tematică ortodoxă din lume.

Comentarii Facebook


Știri recente