Icoana Sfintei Cuvioase Parascheva de la Curtea Veche

În Biserica Domnească de la Curtea Veche cu hramurile Buna Vestire și Sfântul Antonie cel Mare se află spre închinare o frumoasă icoană a Sfintei Cuvioase Parascheva realizată de Părintele Arsenie Boca. La această icoană mii de credincioși care trec săptămânal pragul Bisericii Sfântul Anton – Curtea Veche se pot închina și la icoana Sfintei Cuvioase Parascheva care se află în partea dreaptă a naosului exact în drumul lor spre icoana făcătoare de minuni a Sfântului Cuvios Antonie cel Mare.

Fără îndoială, printre bijuteriile de artă religioasă și medievală ale Bucureștiului, Biserica „Buna Vestire”– Curtea Veche, care mai are și hramul „Sfântul Antonie”, ocupă un loc cu totul aparte, fiind printre puținele mărturii vii, în picioare, care ne vorbesc nouă, trăitorilor începutului celui de-al treilea mileniu creștin, despre vremurile trecute.

Cronica Țării Românești, redactată pe la mijlocul secolului al XVII-lea, precum și un document din 13 mai 1563, ni-l dezvăluie pe domnitorul Mircea Ciobanu (1545-1554; 1558-1559) ca fiind ctitorul celei mai vechi biserici din capitala României. În iunie 1546, acesta s-a căsătorit cu Doamna Chiajna, fiica lui Petru Rareș. Paternitatea acestei familii domnitoare asupra lăcașului este întărită și de tabloul votiv zugrăvit pe latura nordică a peretelui care îi înfățișează pe cei doi.

Această biserică a fost ctitorită în cea de-a doua domnie a lui Mircea Ciobanu, în anul 1559, iar în septembrie același an, domnitorul a fost înmormântat în lăcașul recent ridicat. După plecarea la Domnul a lui Mircea Ciobanu, înfrumusețarea și pictarea bisericii au fost continuate în timpul domniei fiului său Petru cel Tânăr (1559-1569), care la data succesiunii la tron avea doar doisprezece ani. De aceea, este de presupus că persoana care s-a ocupat efectiv de terminarea bisericii a fost Doamna Chiajna.

Comentarii Facebook


Știri recente