Icoana Maicii Domnului Trihirusa, în Bacău. IPS Ioachim a binecuvântat „Zilele Precistei” 

„Zilele Precistei”, organizate la Bacău în fiecare an în apropierea Adormirii Maicii Domnului, au fost deschise vineri seară cu primirea icoanei Trihirusa (cu trei mâini) de la Mănăstirea Neamț. Duminică, Arhiepiscopul Ioachim a vizitat Biserica Precista pentru a binecuvânta evenimentul și a aduce cinstire icoanei făcătoare de minuni.

În cuvântul adresat pelerinilor, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului a vorbit despre legătura dintre Maica Domnului și Cuvioasa Parascheva, referindu-se la desfășurătorul iconografic de secol 15 dedicat sfintei, care se regăsește în pridvorul Catedralei arhiepiscopale.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul psaltic „Filomelos” de la Biserica Voievodală din Borzești.

La finalul evenimentului, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a conferit preotului paroh Crucea Țării de Jos, cea mai înaltă distincție a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, „în semn de mare prețuire pentru strădania, devotamentul și virtuțile creștine afirmate cu putere față de semeni, prin cuvânt și prin fapte, întru adevăr, credință și dragoste”.

Icoana Maicii Domnului Trihirusa

Icoana Maicii Domnului cu trei mâini (Trihirusa), de la Mănăstirea Neamţ este o copie după icoana de la Mănăstirea Hilandar din Muntele Athos, Grecia. A fost adusă în ţară de Sf. Cuv. Paisie de la Neamţ, stareţ al Mănăstirii Neamț între anii 1779 -1794.

Zugrăvirea celei de-a treia mâini este legată de o minune petrecută în viaţa Sfântului Ioan Damaschinul, care a trăit în secolul 8. Acesta a fost pedepsit de împăratul Leon Isaurul, prin tăierea mâinii, deoarece era cunoscut ca un apărător al Sfintelor Icoane.

Sfântul Ioan a luat mâna sa tăiată şi s-a rugat în faţa acestei icoane iar Maica Domnului a vindecat mâna sfântului. Drept mulţumire şi recunoştință Sfântul Ioan a adăugat la icoana Maicii Domnului, în partea de jos, o mână de argint.

Foto credit: Arhiepiscopia Romanului și Bacăului


Știri recente