Icoana Maicii Domnului din Mănăstirea maramureșeană Dragomirești la „Poarta Fiordurilor” din Bergen, Norvegia

Duminică, 17 ianuarie 2016, Preasfințitul Părinte Episcop Macarie al Europei de Nord a condus grupul mare de pelerini pentru a se închina la icoanele românești din Transilvania, aflate temporar în secția de artă medievală a Muzeului Universității din Bergen, Norvegia, după cum informează www.episcopiascandinavia.se

Icoanele pictate pe lemn și pe sticlă în secolele XVIII și XIX, provin din colecțiile Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia și ale Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Alba Iuliei, fiind expuse în muzeul norvegian până la data de 14 februarie 2016. Între aceste odoare se află expusă și icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul, adusă la Bergen din Mănăstirea maramureșeană Dragomirești. Icoana a fost pictată în jurul anului 1750 de zugravul Andrei din Cluj. La 14 septembrie 1949 lăcașul așezământului monahal din Dragomirești a ars, focul mistuind totul, cu excepția acestei icoane.

Închinătorii ortodocși au înălțat rugăciuni și imne înaintea sfintelor icoane, venerându-le potrivit tradiției dreptmăritoare.

Directorul acestui muzeu, profesorul Henrik von Achenși colaboratorii săi au transmis românilor faptul că au primit cu smerenie și recunoștință aceste icoane din Transilvania pentru a le expune în Muzeul Universității din Bergen, pentru ca norvegienii să poată cunoaște câte puțin din lumea lor sacră, din credința, speranța și dragostea ce se revarsă continuu prin icoane.

Părintele Episcop Macarie în cuvântul introductiv din catalogul expoziției intitulate: „Kissed Again and Again. Exhibitionof Transylvanian Icons/Sărutate iarăși și iară. Icoane românești din Transilvania”, a precizat:„Icoana este fereastra cerului pe pământ, căci prin ea se vede Nevăzutul. Sfinții Părinți ai Bisericii ne învață că ultima treaptă a desăvârșirii omului o reprezintă vederea lui Dumnezeu, după ce în prealabil ne-am curățit de păcate și ne-am luminat prin primirea credinței celei adevărate. Odinioară, Moise și Ilie, au văzut doar umbra a ceea ce este Dumnezeu. Prin Iisus Hristos, icoana Tatălui, după care a fost făcut Adam, îl putem cuprinde pe Dumnezeu în liniile materiei transfigurate. Iisus Hristos, în icoană, ne descoperă pe Dumnezeu cel nevăzut, manifestând Marea taină a creștinătății (I Timotei 3,16). La granița materialului spre lumea duhovnicească, icoanele împărtășesc harul dumnezeiesc. Bogăția de sens, sfințenia și făptuirea credinței se așază prin rugăciunea adusă înaintea acestora. Icoanele Maicii Domnului cu Pruncul au o valoarea aparte, deoarece ele transmit teologia Întrupării, dar și a Maternității sfinte. Asumând această realitate, icoana Maicii Domnului cu Pruncul însoțește viața creștinilor dreptslăvitori depretutindeni, în bisericile și în casele lor, învățând că Hristos prin Fecioara Maria ni S-a făcut Emanuel, El fiind cu noi și noi cu El. Binecuvântăm cu bucurie această expoziție cu icoane din Transilvania secolele XVIII și XIX la Muzeul Universității din Bergen, Norvegia și felicităm pe organizatorii acestei frumoase lucrări culturale și spirituale, pe cei de la Muzeul Unirii din Alba Iulia și pe cei de la Bergen, dorindu-le împliniri și bucurii netrecătoare pe măsura ostenelii lor.”

La final, fiecare pelerin a primit în dar din partea colectivului prestigiosului muzeu universitar din Bergen, catalogul iconografic al expoziției și o candelă confecționată cu prilejul acestei manifestări mărturisitoare.

Comentarii Facebook


Știri recente