Icoana Maicii Domnului de la Nămăiești

Icoana de la Nămăiești este una dintre cele mai cunoscute reprezentări iconografice ale Maicii Domnului de la noi din țară, fiind totodată legată și de întemeierea mănăstirii în care sălășluiește. Icoana este considerată a fi una dintre cele 12 pictate de Sfântul Apostol și Evanghelist Luca.

„Maica Domnului a spus Sfântului Apostol să facă 12 icoane după numărul celor 12 apostoli. Apoi a spus: Fiecare dintre apostoli când va merge la propovăduire să lase icoana acolo unde se va simți atras de un anume loc. Se spune despre Sfântul Apostol Andrei că, deși a stat în Scitia Minor, Dobrogea de astăzi, 20 de ani, a plecat într†”un pelerinaj în țară și icoana ar fi adus-o chiar aici în părțile noastre”, a declarat pentru TRINITAS TV Monahia Lucia Nedelea, stareța Mănăstirii Nămăiești.

Vicisitudinile au făcut ca biserica și icoana să fie uitate. Acestea au fost, însă, redescoperite, de trei ciobani care pășteau oile prin părțile locului.

„Rămânând cu oile peste noapte toți trei au avut același vis: li s-a arătat un înger și le-a spus: aici în sânul acestei stânci stă de multe veacuri ascunsă o icoană zugrăvită după chipul cel adevărat al Maicii Domnului. S-au trezit ciobanii dimineața, au spus unul altuia ce au visat. Au încercat ciobanii să pătrundă în stâncă și după trei zile și trei nopți și s-a arătat Maica Domnului chiar deasupra turmei unde este acum și le-a spus: aici este intrarea în grotă, aici este icoana cu chipul meu adevărat, aici veți face lăcaș de închinăciune în slava și cinstea intrării în Biserică a Sfintei Fecioare Maria”, a spus monahia Lucia Nedelea, stareța Mănăstirii Nămăiești.

Icoana Maicii Domnului de la Nămăiești este cunoscută pentru ajutorul dat femeilor care se roagă pentru a naște copii, bolnavilor, și tuturor celor care se află în necazuri.

Comentarii Facebook


Știri recente

Muzeu băcăuan dedică o expoziție Mănăstirii Bogdana de pe Valea Trotușului, unde a fost stareț Sf. Teodosie de la Brazi

Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, în parteneriat cu Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, a inaugurat joi expoziția foto-documentară „Istorie, Sfințenie și Moștenire: Mănăstirea Bogdana”. Au fost expuse fotografii, manuscrise, documente, obiecte liturgice și de cult și icoane, precum și…