Icoana este expresia cea mai fidelă a tot ceea ce implică modul nostru de trăire ortodox – Episcopul Ignatie

„Icoana este expresia cea mai fidelă a tot ceea ce implică modul nostru de trăire ortodox, adică drept, adevărat şi autentic, căci aceasta înseamnă ortodoxie: dreaptă slăvire a lui Dumnezeu, autenticitate”, a spus duminică Episcopul Ignatie.

Părintele Episcop a oficiat Sfânta Liturghie în biserica „Adormirea Maicii Domnului” din municipiul Bârlad, unde a oferit în timpul predicii sale un răspuns referitor la alegerea icoanei ca element reprezentativ al Duminicii Ortodoxiei.

„De ce Biserica a considerat să identifice Ortodoxia cu icoana? De ce nu s-a ales altceva din trăirea ortodoxă, de exemplu Sfânta Liturghie, sau slujbele pe care le avem, sau nevoinţa caracteristică Ortodoxiei, asceza pe care noi o dăruim lui Dumnezeu? De ce nu s-a ales postul, care înseamnă afirmarea libertăţii noastre asupra unei vieţi instinctuale?”, s-a întrebat Preasfinţia Sa care apoi a argumentat.

„Biserica a rânduit să fie identificată Ortodoxia cu icoana pentru că icoana înseamnă faţa lui Dumnezeu pentru noi oamenii”.

„Când intrăm într-o biserică, spunem că privim icoanele. De fapt, este invers: Dumnezeu, din icoană, faţa Lui, faţa sfinţilor din icoane sunt cele care te privesc. Tu nu faci altceva decât să iei act de această privire a lui Dumnezeu îndreptată către tine. Aceasta este diferenţa dintre icoană şi orice fel de imagine. Imaginile, tu eşti cel care le priveşti, pe când icoana este cea care te priveşte şi îţi aduce aminte că aşa trebuie să ajungi şi tu”.

„Ortodoxia înseamnă în primul rând vederea feţei lui Dumnezeu, faţa umană şi totodată eternă a lui Dumnezeu”, a subliniat ierarhul.

În timpul slujbei de duminică, părintele protopop Vasile Lăiu a dat citire scrisorii pastorale la Duminica Ortodoxiei, transmisă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, informează Episcopia Huşilor.

Foto credit: Episcopia Huşilor

Comentarii Facebook


Știri recente